Смолій: Отримання п'ятого траншу МВФ очікуємо до осені

Четвертий перегляд програми з Міжнародним валютним фондом і отримання п'ятого траншу кредиту Національний банк України очікує до осені. А нова програма можлива лише у 2020 році.

Про це повідомив голова НБУ Яків Смолій в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Четвертий перегляд програми і отримання п'ятого траншу МВФ ми очікуємо до осені", - сказав він.

Голова НБУ також зазначив, Україна брала на себе певні зобов'язання. Понад рік ми чекаємо перегляду програми з низки причин. "Перша — формування ціни на газ за принципом імпортного паритету. Під це зобов'язання фінансування вже надійшло. Але ми його досі не виконали. Причини зрозумілі — піднімати тарифи на газ перед виборами ніхто не погоджується", - сказав Смолій.

Читайте також: Україна та МВФ поки не знайшли рішення щодо ціни на газ - Гройсман

За його словами, навесні НАК "Нафтогаз України" запропонувала МВФ варіант, за яким по ринковій ціні газ відпускатиметься споживачам, населенню і промисловості, але уряд буде компенсувати витрати тим громадянам, які не спроможні заплатити повну вартість. Крім того, вони запропонували зменшити норму споживання газу, що дозволить частину коштів заощаджувати і з цих грошей виплачувати компенсації малозабезпеченим. "Така модель не одразу була схвально сприйнята МВФ, але врешті її визнали прийнятною для продовження переговорів", - інформує Смолій.

"Друга причина — Антикорупційний суд. Цього тижня Верховна Рада нарешті схвалила законопроект, і ми сподіваємося, що це дасть зелене світло для подальших переговорів із МВФ", - зазначив голова НБУ.

Таким чином, за словами Смолія, оскільки на проходження всіх процедур потрібно близько двох місяців, то до осені можливо отримати черговий транш кредиту від МВФ.

Водночас, нова програма з МВФ можлива не раніше 2020 року, - сказав керівник Нацбанку.

"У нас є діюча програма, вона закінчується у першому кварталі 2019-го. Наскільки я розумію, у період виборів МВФ жодних програм підписувати не буде, тобто наступного року підписання навряд чи буде. То суто технічно нова програма можлива лише у 2020 році, а от чи буде вона — це окреме питання", - сказав голова НБУ.

Фото: Юлія Березовська, прес-центр НБУ