НБУ запровадив нові правила оцінки системи управління ризиками

Національний банк запровадив нові правила оцінки створеної банком системи управління ризиками. 

Про повідомляє прес-служба НБУ

«НБУ змінив форму звіту з питань управління ризиками у сфері фінансового моніторингу. Новий формат звітності дозволить більш якісно оцінити створену банком систему управління ризиками. Також змінилася періодичність подання такого звіту. Відтак він надаватиметься банком до НБУ щорічно, а не щоквартально, як дотепер», - йдеться у повідомленні.

Крім того, Національний банк запровадив новий порядок дій у разі виявлення під час виїзної перевірки схем проведення ризикових фінансових операцій, висновок щодо відповідності чи невідповідності яких вимогам законодавства не може бути сформульований у довідці про виїзну перевірку (без проведення додаткових консультацій). Відтепер у такій довідці детально описуватиметься суть виявлених фінансових операцій з докладною констатацією відповідних фактів. А копії документів, що засвідчують такі факти, долучатимуться до матеріалів перевірки. Надалі перевірка виявлених фактів буде продовжена у безвиїзному порядку. 

Читайте також: В Україні найчастіше підробляють долар - експерти

Відповідні зміни внесено постановою правління НБУ від 5 червня 2018 року № 59 до Положення про порядок організації та проведення перевірок з питань запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, затвердженого постановою правління НБУ від 20 червня 2011 року № 197. Постанова № 59 набирає чинності з 9 червня 2018 року.