ЄБРР заявив про готовність зайти в капітал Ощадбанку

Європейський банк реконструкції та розвитку заявив про готовність розглянути питання входження в капітал українського державного "Ощадбанку".

Про це повідомив президент ЄБРР Сума Чакрабарті на засіданні Національної інвестиційної ради в Києві, передає кореспондент Укрінформу.

"Зараз правильний час для ЄБРР піти вперед і розглянути придбання передприватизаційної частки в капіталі в Ощадбанку", - сказав Чакрабарті.

Він підкреслив, що це жест доброї волі та віри в Україну.

У листопаді 2016 року ЄБРР та "Ощадбанк" підписали меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким український державний банк отримає підтримку ЄБРР в удосконаленні корпоративного управління.

У квітні 2017 року глава ЄБРР в Східній Європі Франсіс Малиж заявляв, що банк цікавить частка у 10-25% акцій. Зокрема, ЄБРР планує або вивести Ощадбанк на біржу через три-п'ять років, або продати його мажоритарний пакет для профільного інвестора.

У лютому 2018 року директор Представництва ЄБРР в Україні Шевки Аджунер заявив, що Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) прийме рішення про входження в капітал "Ощадбанку" лише після того, як в Україні запрацює закон про державні банки.

Як повідомляв Укрінформ, стратегія розвитку Ощадбанку на 2018-2022 роки передбачає підготовку до часткової приватизації до 2020 року. Зокрема, Ощадбанк повинен збільшити цінність для власності шляхом підвищення ефективності своїх операцій, а також зберегти свою позицію як універсального банку.

Читайте також: ЄБРР уже інвестував в Україну €12 мільярдів і хоче співпрацювати далі - Чакрабарті

Ключовими індикаторами для банку до 2022 року встановлено: чистий прибуток у розмірі 4,7 млрд грн, витрати/доходи - 63%, рентабельність власного капіталу - 15%. Крім того, Ощадбанк повинен скоротити мережу відділень з 3,3 тис. до 1,9-2,1 тис., а також перемістити і оптимізувати інші відділення.

Також, Мінфін планує поступове включення Ощадбанку у систему Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

100% акцій Ощадбанку знаходиться у державній власності. За даними НБУ, на 1 липня 2017 року за розміром активів банк займав 2-е місце (220,7 млрд грн) серед 88 діючих банків.

21 лютого 2018 року Кабмін затвердив стратегію реформування державних банків.