Данилюк переконаний, що Україна укладе із МВФ ще одну програму

Україна укладе із Міжнародним валютним фондом (МВФ) нову програму розширеного фінансування після завершення поточної.

Про це в інтерв'ю "Новому времени" заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

"Думаю, буде іще одна програма. І вже дехто каже, що зараз нам вже потрібно починати її структурувати [...] Коли я розмовляю з інвесторами, вони також очікують, що буде іще одна програма", - сказав він.

При цьому, за словами міністра, уряд поки не починатиме роботу над новою програмою, оскільки іще потрібно виконати чинну, і вже потім думати про умови наступної.

"Зараз у нас унікальна програма як за сумою, так і за умовами. Ми отримали досить велику суму грошей і вийшли на нову стадію розвитку економіки. Проте у новій програмі першим питанням буде те, що не виконано у цій програмі. Так завжди робиться. Тому давайте сфокусуємось на тому, щоб зараз виконати свої зобов'язання", - пояснив Данилюк.

Читайте також: Україна перевела МВФ $368 мільйонів

Як повідомлялося, Нацбанк прогнозує виділення чергового кредитного траншу МВФ (близько $ 1,9 млрд) лише у другому півріччі 2018 року. При цьому міжнародне рейтингове агентство Fitch очікує отримання Україною наступного траншу у третьому кварталі 2018 року.

Міжнародний валютний фонд висунув чотири вимоги до України для отримання наступного траншу. Так, Київ має створити антикорупційний суд і врегулювати питання із цінами на газ. Також вимогами були вже ухвалені пенсійна реформа та закон про приватизацію.

Поточний меморандум про економічну і фінансову політику, яку країна має проводити у рамках програми EFF, Україна і МВФ підписали у березні 2015 року.

Всього програмою передбачено отримання Україною близько $17 млрд із першим траншем у $5 млрд. Україна змогла отримати із невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку із невиконанням низки умов, політичною кризою та зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну у квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише у середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року. Наступний транш від МВФ складе близько $1,9 млрд.