Проект Nord Stream 2 слід перевірити - Порошенко

Президент України Петро Порошенко переконаний, що проект німецько-російського газопроводу "Північний потік-2" потребує перевірки.

Про це глава Української держави заявив у коментарі виданням медіагрупи Funke, опублікованому у суботу.

"Проект газопроводу потребує перевірки "з економічної, політичної і моральної точок зору", - цитує видання Петра Порошенка.

У статті зазначається, що позиція Федерального уряду Німеччини полягає в тому, що проект газопроводу є бізнес-проектом, і політика мусить дистанціюватися від нього. Ключову роль для газопроводу "Північний потік-2" відіграє російський "Газпром". Водночас участь у розробці проекту беруть  і німецькі компанії на кшталт дочірнього підприємства BASF – компанії Wintershall та підприємства Eon, а також інші європейські фірми.

Читайте також: Порошенко назвав прихильників Nord Stream 2 спільниками РФ у гібридній війні

У цьому контексті німецьке видання наводить застереження Порошенка про те, що для Росії "Північний потік-2" є не "бізнес-проектом", а "інструментом політичного шантажу". Зокрема, за підрахунками Шведського аналітичного агентства з питань оборони (Swedish Defense Research Agency), у період з 1991 по 2004 рік Росія 40 разів перекривала постачання газу країнам ЦСЄ та Балтії з політичних мотивів.

Президент України нагадав, що нещодавно «Газпром» зробив чергову спробу спровокувати нову газову «кризу» в Європі, різко вдарити по енергетичній безпеці Європейського Союзу, суттєво зменшивши обсяги постачання газу Україні. «Вкотре Москва показала своє справжнє обличчя у питаннях газового шантажу», - наголосив Порошенко.

Крім того, у статті йдеться, що внаслідок будівництва газопроводу «Північний потік-2» Німеччина і північний захід Європи стають більш залежними від Росії. Це суперечить принципам Енергетичного Союзу в ЄС. «Він покликаний сприяти енергобезпеці, диверсифікації джерел постачання і заохоченню конкуренції», - сказав Порошенко.

Водночас, він зазначив, що внаслідок спрямування російського газу через «Північний потік - 2» Україна втратить близько 2 мільярдів доларів США. «Крім того, «Газпром» зможе блокувати реверсне постачання газу до України, обмежуючи обсяги вхідних поставок газу через трубопровід – це б ослабило нашу країну», - додав Президент. 

За його словами, «для Москви це також один із аргументів, чому Росія не намагається вести більш масштабну війну проти України».

Як повідомлялося, Президент України в інтерв'ю виданням медіагрупи Funke також піддав критиці прибічників проекту газопроводу «Північний потік-2», оскільки таким чином вони стають «посібниками Путіна у його гібридних війнах». Компанія Nord Stream 2 має намір почати будівництво "Північного потоку-2" в 2018 році і завершити його до кінця 2019 року. Протяжність трубопроводу з пропускною спроможністю 55 мільярдів кубометрів газу на рік повинна скласти 1220 кілометрів, він з'єднуватиме російську Усть-Лугу і німецький Грайфсвальд.