Новий транзитний контракт Газпрому з Україною неминучий - ЗМІ

Газпрому доведеться домовлятися з Україною про транзит і після запуску газопроводу "Північний потік-2".

Про це повідомляє російська щоденна суспільно-політична газета "Коммерсантъ".

"Газпром у 2020 році не зможе обійтися без української газотранспортної системи для транзиту в Європу, оскільки до того моменту наземна інфраструктура в ЄС ще не буде готова для прийому газу "Північного потоку-2" (Nord Stream 2). До кінця 2019 року, коли закінчується контракт на транзит газу через Україну, Газпром зможе прокачати через Nord Stream 2 не більше 34 млрд кубометрів з проектних 55 млрд кубометрів. Таким чином, підписання нового транзитного контракту з Україною неминуче", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що газопровід Eugal, який повинен стати продовженням газопроводу Nord Stream 2 по території Німеччини, буде повністю побудований тільки до кінця 2020 року. Тим часом сам Nord Stream 2 проектною потужністю 55 млрд кубометрів на рік, згідно з неодноразовими заявами Газпрому, планується ввести в експлуатацію до кінця 2019 року, але до цього моменту буде побудована тільки перша з двох ниток Eugal. Це дасть можливість транспортувати 9,9 млрд кубометрів з Лубміна, де вийде на сушу Nord Stream 2, у Східну Німеччину (зона Gaspool), а також ще 21 млрд кубометрів до кордону з Чехією в Дойчендорфе.

Читайте також: Nord Stream 2 зробить ЄС залежним від підконтрольної Путіну компанії - Яценюк

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого Данія отримала заявку на продовження проекту Nord Stream-2, проте рішення ще не прийнято. Наприкінці 2017 року данський парламент ухвалив закони, які дозволяють брати до уваги певні політичні та безпекові аспекти під час розгляду питань, пов’язаних з проектом Nord Stream-2.

20 лютого семеро депутатів німецького Бундестагу та Європарламенту, які представляють Християнсько-демократичний союз (ХДС), Християнсько-соціальний союз (ХСС), партію Зелених та Вільну демократичну партію (ВДП), виступили проти будівництва газопроводу "Північний потік-2".