Нафтогаз оскаржить 8,3 мільярда "штрафу Коболєва"

НАК "Нафтогаз України" має намір оскаржувати рішення Державної фіскальної служби про накладення Енергетичною митницею штрафів на загальну суму 8,3 млрд грн.

Про це повідомили в прес-службі Нафтогазу.

"НАК "Нафтогаз України" має намір оскаржувати це рішення про накладення штрафів у суді без етапу розгляду в Державній фіскальній службі. Нафтогаз і його керівника звинувачують у затримці митного оформлення газу, поставленого в жовтні - листопаді 2015 року. Припущень щодо того, чому штраф був виставлений саме зараз, у нас немає", - зазначили в прес-службі.

У компанії також підтвердили, що штраф у розмірі 8,3 млрд грн накладений не персонально на керівника Андрія Коболєва, а на НАК "Нафтогаз України", пославшись на відповідну заяву начальника Енергетичної митниці Ігоря Піковського.

Читайте також: Депутат про 8-мільярдний штраф Коболєву: Мабуть, вкралася помилка

Як відомо, 9 жовтня 2015 року Нафтогаз і Газпром уклали додаткову угоду до контракту купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 роках. Зазначеним документом було передбачено здійснення поставок газу в осінньо-зимовий період 2015-2016 років. При узгодженні двосторонніх актів за результатами поставок у зазначений період Газпром наполягав на факті входження газу з Російської Федерації на територію ОРДЛО через газовимірювальні станції Прохорівка і Платове. За даними Газпрому, на неконтрольовані території надійшло 187,8 млн кубометрів у жовтні 2015 року і 284,5 млн кубометрів у листопаді 2015 року. Але оскільки на вказаних точках входу немає представників українського оператора газотранспортної системи, Україна не мала можливості контролювати вступ, розподіл і споживання газу на вказаних територіях. Українською стороною були підготовлені двосторонні акти без урахування поставок в ОРДЛО, але Газпром відмовився від їх підписання. Замість цього він надав варіант з урахуванням обсягів, поставлених на тимчасово неконтрольовані території.

Через 15 днів після закінчення відповідних періодів переміщення Нафтогаз надав в Енергетичну митницю додаткові декларації і пакети наявних документів. Розглянувши їх, Енергетична митниця оформила картки відмови, в яких зокрема вказано, що здійснення митного оформлення неможливе без надання повного пакета документів, у тому числі актів, підписаних двома сторонами контракту. Відтоді митницею було оформлено ще близько 70 карток відмови.