Суд Англії відклав рішення у справі про "борг Януковича" - Мінфін

Апеляційний суд Англії відклав винесення рішення в судовому процесі щодо так званого російського боргу в сумі $3 млрд.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

"Сьогодні Апеляційний суд Англії завершив слухання апеляційної скарги, поданої Україною на рішення, винесене у березні 2017 року у порядку спрощеного провадження англійським Високим судом на користь довірчого управителя (трасті), що діє в інтересах Російської Федерації, у судовому процесі стосовно єврооблігацій на суму 3 млрд. доларів США, які нібито були випущені Україною у грудні 2013 року", - зазначається в повідомленні.

За даними Мінфіну, впродовж 5 днів, поки тривало засідання, команда юридичних радників України привела вагомі правові аргументи України для розгляду суддівською колегією у складі трьох висококваліфікованих та досвідчених суддів Апеляційного суду.

"Після завершення засідання судді відклали винесення рішення на пізніший термін", - поінформували у Мінфіні.

Про результати апеляційного розгляду буде повідомлено після оголошення Апеляційним судом Англії свого рішення, додали у відомстві.

"Україна довіряє англійському судочинству та, як і раніше, впевнена у досягненні позитивного результату судового процесу, що був розпочатий за вказівкою Росії у цілях реалізації масштабнішої стратегії зі здійснення Росією незаконної та протиправної агресії проти України. Україна підтверджує свій намір рішуче протистояти цьому прояву агресії з боку Росії до остаточного завершення судового процесу", - наголосили в Міністерстві фінансів.

Як повідомлялося, в грудні 2013 року тодішній президент України Янукович домовився з президентом РФ Володимиром Путіним про надання Україні кредиту на $15 млрд через розміщення українських цінних паперів, які викупить Москва. Невдовзі перша частина цих облігацій на суму $3 млрд була розміщена на Ірландській фондовій біржі, і її викупила Росія.

Читайте також: Лондонський суд продовжив арешт активів Коломойського та Боголюбова

Протягом осені 2015 року Україна узгодила реструктуризацію своїх боргових зобов'язань з більшістю приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом Української держави. Київ наполягає, що це приватний борг колишньої української влади і, отже, має бути реструктурований на загальних підставах.

У грудні 2015 року тодішній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Київ запроваджує мораторій на виплату боргу перед Росією на $3 млрд.

Росія звернулася з позовом в Україну про стягнення цих коштів до Високого суду Англії, тому що українські облігації, які вона викупила, були випущені за англійським правом. Україна виступила із запереченням проти цього позову.