Бізнес зберігає оптимістичні очікування щодо макроситуації у 2018 році - НБУ

Керівники підприємств продовжують зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році та сподіваються на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг.

Про це повідомляє прес-служба НБУ, спираючись на результати чергового опитування керівників підприємств, проведеного Національним банком України у IV кварталі 2017 року. 

«Бізнес продовжує зберігати оптимістичні очікування відносно макроекономічної ситуації в Україні у 2018 році. Зокрема, зростання споживчих цін у цей період очікується на рівні 10,4% (у минулому кварталі - 10%). Одночасно керівники підприємств очікують на прискорення зростання обсягів виробництва товарів та послуг в Україні», - йдеться в повідомленні.

Як і у ІІІ кварталі, чотири з десяти респондентів прогнозують, що зростання споживчих цін у наступні 12 місяців не перевищить 9,0% або взагалі знизиться. Такі очікування бізнесу були обумовлені насамперед ситуацією на валютному ринку - 78% опитаних вважають це ключовим фактором. Цей чинник для бізнесу зберіг свою важливість на тлі погіршення девальваційних очікувань. Внаслідок посилення коливань обмінного курсу гривні в період проведення опитування (листопад-грудень 2017 року) частка респондентів, які очікують на послаблення національної валюти у наступні 12 місяців, зросла до 88,5% (з 79,4% у ІІІ кварталі). Водночас порівняно з попередніми опитуваннями у визначенні інфляційних очікувань посилився вплив рівня доходів населення і соціальних видатків бюджету. Сьомий квартал поспіль бізнес прогнозує активне зростання обсягів виробництва в цілому в Україні. Найбільш оптимістично налаштовані представники компаній переробної промисловості, торгівлі, компаній сегменту електроенергії та водопостачання, а також сільського господарства та переробної промисловості.

Читайте також: Нацбанк знизив гривню до 28,57

Як наслідок, бізнес України продовжує очікувати високого рівня ділової активності - індекс ділових очікувань (ІДО) становить 115,2% (у ІІІ кварталі - 117,4%). Високі темпи зростання економічної активності зберігаються в основному завдяки підвищенню прогнозів щодо зростання загальних обсягів реалізації продукції власного виробництва та збереженню високих показників щодо інвестиційних видатків на машини, обладнання та інвентар.