Ініціативи Мін'юсту унеможливлять маніпуляції з договорами оренди землі

Ініціативи Міністерства юстиції України щодо боротьби з агрорейдерством унеможливлять маніпуляції під час реєстрації договорів оренди землі.

Про це заявив міністр юстиції Павло Петренко у відеоблозі, оприлюдненому на його сторінці у Facebook. 

«З літа була запроваджена робота антирейдерських аграрних штабів по всій Україні. Це дало можливість зупинити десятки незаконних захоплень врожаю і землі під час компанії по збору врожаю. Ми пішли далі й виходячи з тих фактів, які були зафіксовані по всій Україні нашими штабами, розробили низку ініціатив, які були прийняті урядом, щоб унеможливити на технічному рівні маніпуляції під час реєстрації договорів оренди земельної ділянки», - заявив Петренко.

Серед новацій, зазначив він, створення системи, коли державний реєстратор не може провести реєстрацію ділянки за відсутності актуального кадастрового номера і опису земельної ділянки. 

«Цією новацією ми приберемо 90% випадків подвійної реєстрації одної і тої ж ділянки різними користувачами», -  пояснив міністр.

Друга новація, на якій зупинився очільник Мін'юсту, виправлення помилок у земельному кадастрі тепер буде здійснюватися державним реєстратором за його запитами.  

Третя новація, за словами Петренка,  полягає в тому, що можна буде зареєструвати договір оренди земельної ділянки онлайн.

Ще одна новація, яку згадав у відеоблозі міністр, - можливість  власника земельної ділянки контролювати інформацію з реєстру щодо своєї земельної ділянки .

Читайте також: З 32 мільйонів га сільгоспугідь сплачуються податки тільки за 21 — Зубко

Як повідомлялося, 6 грудня 2017 року уряд підтримав розроблену Мін'юстом постанову, яка ліквідує можливість подвійної реєстрації сільськогосподарських земель та поширює дію сервісу «СМС-МАЯК!» на власників та орендарів аграрних угідь.