Податок на виведений капітал: Порошенко назвав ризики

Президент Петро Порошенко вважає впровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток механізмом стимулювання інвестицій і прискорення економічного росту, але мають бути знайдені компенсатори скорочень надходжень до держбюджету.

Про це він заявив на Форумі бізнес-асоціацій, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Отже ми з вами повинні шукати нестандартні, нетривіальні рішення для стимулювання інвестицій і прискорення економічного зростання. Є ідея і ми хочемо винести її на широке громадське обговорення. Ви сьогодні станете першими, кому презентують довгоочікуваний проект закону про запровадження податку на виведений капітал", - зазначив глава держави.

Перед впровадженням податку, за словами Порошенка, мають бути знайдені механізми покриття витрат бюджету від впровадження нового податку на перших порах.

"Є ризики скорочення надходжень до державного бюджету. Ми чітко їх розуміємо і маємо передбачити відповідні компенсатори для того, щоб не постраждав державний бюджет, соціальні програми", - підкреслив Порошенко.

Читайте також: Без 100% оцифровки кадастру не буде запуску ринку землі - Президент

Разом із тим він наголосив, що оподаткування лише тієї частини прибутку підприємств, яка не спрямовується на розширення чи створення виробництва, створення дуже простого податку в його адмініструванні буде стимулювати економічне зростання. "Це потужна ін'єкція для того, щоб стимулювати економічне зростання, потужний стимул від фіскального до психологічного: зараз інвестуйте в Україну", - вважає Порошенко. Він також додав, що в разі прийняття рішення по впровадженню нового податку приховування прибутку підприємств втратить сенс.

"Відображення реального стану капіталізації та прибутковості підприємств надзвичайно полегшить залучення інвестицій та кредитів", - додав він.