ДФС: 74% експортних операцій гальмують контроль за оподаткуванням

74% усіх експортних операцій відбуваються за непрямими контрактами, 60% експортних операцій великих платників також проходять за непрямими контрактами. Це гальмує обмін податковою інформацією.

Про це заявив начальник Офісу великих платників податків Євген Бамбізов у четвер, 19 жовтня, під час прес-конференції на тему “Успішний бізнес та податки”. 

“Якби Україна приєдналася до плану BEPS, проблему можна було б вирішити набагато простіше, але наразі ми перебуваємо в самому початку цього шляху і готуємося імплементувати лише 4 з 15 кроків плану”, - зазначив Бамбізов. 

Читайте також: ДФС: шахраї обкрадають українців за допомогою липових SMS

За його словами, головні наслідки цієї проблеми – обмін податковою інформацією. 

"На даний момент Україна підписала конвенції про уникнення подвійного оподаткування з 74 країнами світу і щороку отримує інформацію в середньому від 30 країн. Але темпи залишають бажати кращого, часто ми отримуємо інформацію тільки через 8 місяців після направлення запиту, тому нам важливо переглянути та внести зміни до чинних угод і привести їх у відповідність до модельної конвенції ОЕСР", - констатував Бамбізов. 

Крім того, за словами податківця, Україна ініціює оновлення переліку країн з пільговим оподаткуванням, потрапити до якого – це певний ризик для іміджу країни.