В Україні можуть ввести податок на виведений капітал

Кабінет міністрів України схвалив законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу про податок на виведений капітал".

Таке рішення було прийнято на засіданні уряду в середу, інформує прес-служба Мінфіну.

"Головна мета - запровадити оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмовитися від податку з доходів нерезидентів", - йдеться у повідомленні.

Над проектом закону № 1797 щодо покращення інвестиційного клімату в Україні працювала робоча група у складі представників Мінфіну, бізнесу, експертів та народних депутатів.

У Мінфіні вважають, що запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток стане стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво та розвиток. Це також має спростити правила оподаткування та процедуру адміністрування і покращити інвестиційний клімат в країні.

"Проте слід відзначити, що реалізація норм законопроекту у 2018 році призведе до втрат державного бюджету в сумі 26,0 млрд грн та місцевих бюджетів – 5,4 млрд гривень", - зауважили у міністерстві.

Читайте також: Реєструвати податкові накладні бізнесу буде простіше - урядовий законопроект

При цьому підкреслюється, що Мінфін підтримує запровадження податку на виведений капітал, якщо державний бюджет залишиться збалансованим.

"Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат - це значне підвищення ставок податків або скорочення видатків. Мінфін виступає категорично проти підвищення ставок податків та вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів скорочення державних витрат та більш ефективне використання бюджетних коштів", - зазначили у прес-службі.

Як повідомляється, уряд прийняв рішення відправити проект закону на розгляд Національної ради реформ, щоб знайти оптимальне рішення щодо того, які саме витрати будуть скорочуватися.