Збалансувати Пенсійний фонд реально за 7 років, але є умова - Мінфін

Збалансувати бюджет Пенсійного фонду цілком реально за 7 років, якщо Верховна Рада України найближчим часом ухвалить законопроекти, які дозволять провести пенсійну реформу в державі.

Про це сказала перший заступник міністра фінансів України Оксана Маркарова сьогодні на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Якщо ми ухвалимо ту реформу, яку уряд уже направив на розгляд Верховної Ради і просить депутатів підтримати її, яку ми розробили разом із міжнародними партнерами, то це нам дозволить у довгостроковій перспективі за 7 років збалансувати Пенсійний фонд. І це буде плюс для бюджету, і підняти пенсії для 9 мільйонів пенсіонерів зможемо уже в жовтні», - сказала Маркарова.

Вона нагадала, що нині дефіцит Пенсійного фонду України становить 141 млрд грн. «Тобто, це «дірка», яка з одного боку є загрозою для бюджету, а з іншого - не дає можливості виплатити гідні пенсії нашим громадянам. Відповідно, коли ми дивимося на макрорівні, то кошти на це витрачаються великі, а коли дивимося на рівні конкретної людини - пенсії у нас мізерні», - зазначила Маркарова.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов підкреслив, що зараз уряд намагається пройти перший склад етап у цій сфері - «очистити ті завали, які є, і побудувати справжній фундамент для пенсійної реформи». Він наголосив, що пакет законів дозволить осучаснити пенсії, зробити таку систему, яка дозволить у середньостроковій перспективі прийти до балансу в ПФУ та перетворити його із джерела проблем для економіки на джерело накопичень та інвестицій.

«Ми просимо усіх політиків підтримати даний пакет законів, що лежить в ВРУ. Це питання не політики, не уподобань, а це питання соціального захисту громадян і вищої справедливості, питання справді міцного фундаменту, підгрунтя для досягнення економічного зростання", - підкреслив Нефьодов.

Як повідомляв Укрінформ, 21 червня Кабінет міністрів України на своєму засідання погодив пакет законів про пенсійну реформу та передав його на розгляд Верховної Ради.