Європа стежить за тим, як Україна реформує "дизайн" ГТС - Міненерго

Віце-президент Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Марош Шефчович підтримує Україну в питанні збереження транзитного статусу та продовжує слідкувати за здійсненням реформ в енергетичному секторі.

Про це у коментарі журналістам сказала заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Наталя Бойко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорили питання щодо збереження за Україною статусу надійного транзитера. Відповідно, обговорили всі можливі дії з нашого боку, ту підтримку, яку вони нам можуть надати. Наша позиція є наступною: Росія намагається використати Північний потік як інструмент політичного тиску, та ж сама ситуація з Турецьким потоком. Пан Шевчович нас розуміє та підтримує, у нас є постійний діалог», - сказала Бойко.

За її словами, Європа, як і раніше, висуває до України ряд вимог. 

«Вони нам кажуть: «Будь ласка, робіть реформи, ми за цим стежимо». Шефчович у цьому питанні дуже активний, він спілкувався і з Прем’єром, і з Президентом. Міністерство, зі свого боку, також продовжує працювати: буде здійснено андбандлінг, буде імплементовано вимоги третього енергопакету, щоб наша газотранспортна система працювала у новому «дизайні». Це найважливіша вимога”, - зазначила Бойко.

Заступник міністра наголосила, що Європа робитиме кроки назустріч Україні лише у разі чіткого виконання необхідних умов.

«Україна є хорошим транзитером. Ми публікуємо багато даних, ми максимально відкриті. Європейці це цінують», - висловила оцінку заступник міністра.

Вона нагадала, що реформа Нафтогазу буде завершена після винесення остаточного рішення Стокгольмським арбітражем. 

«Ми дуже чекаємо цього рішення, після нього почнемо здійснювати активний андбандлінг з передачею активів та іншими необхідними заходами», - відзначила Бойко.

Вона також додала, що наприкінці червня українська делегація ще раз представить свою позицію щодо Північного потоку та OPAL у Брюсселі.

Як повідомлялося, російський монополіст «Газпром» прагне побудувати нові гілки газопроводу «Північний потік», метою чого є постачання газу до Європи без використання транзитних можливостей України.

В Україні вважають проект «Північний потік-2» політично вмотивованим та економічно необгрунтованим, основною метою якого є послаблення України, а також інших країн Центральної та Східної Європи шляхом знищення українського транзиту.

Також в Україні занепокоєні дозволом Єврокомісії стосовно газопроводу OPAL, за яким Газпрому буде надано можливість суттєво збільшити обсяг транзиту газу через систему Північного потоку, оминаючи Україну.