Щоб зберегти пенсійний вік, треба збільшити кількість платників ЄСВ - Рева

Збільшення кількості платників єдиного соціального внеску дозволить уникнути необхідності в підвищенні пенсійного віку.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, інформує прес-служба відомства. 

За його словами, розробники пенсійної реформи опинились перед вибором між підвищенням пенсійного віку та збільшенням кількості платників ЄСВ.

«Було прийняте консолідоване рішення про те, що для України наразі є неприйнятним шлях підвищення пенсійного віку. Цей шлях не сприймається суспільством, урядом та Президентом. Альтернативний шлях - розширення кола платників ЄСВ через зацікавлення в сплаті та, як наслідок, збільшення власних надходжень до Пенсійного фонду. Саме на цьому ми зосередили свої зусилля», - підкреслив Рева.

Урядовець зазначив, що розв'язання проблем пенсійної системи таким чином можливе через встановлення чітких правил пенсійного забезпечення та прямої залежності розміру пенсії від страхового стажу, який має людина.

«До 2011 року мінімальний розмір стажу для виходу на пенсію складав 5 років, після 2011 і до сьогодні він складає 15 років. За даними досліджень українські пенсіонери отримують пенсійне забезпечення, в середньому, 18 років. Тобто, людина сплачуючи внесок 15 років потім має право 18 років отримувати пенсію. Існування такої ситуації призвело до того, що Пенсійний фонд дотується з держбюджету. Тому логічним є встановлення нових вимог до страхового стажу», - зазначив Рева.

За його словами, люди, які бажають отримувати пенсію, повинні її заробити, а законодавством України на сьогодні передбачено, що повний страховий стаж для громадян становить 30 років для жінок та 35 років для чоловіків - це нині діюча норма. 

«Проте неможливо одразу з 15 років перейти до 35, саме тому пенсійною реформою передбачений перехідний період», - резюмував Рева.