Балчун про заяву Омеляна: запустити потяг до Ірану неможливо через відсутність колії

Голова правління ПАТ "Укрзалізниця" каже, що йому нічого не відомо про наміри Мінінфраструктури запустити влітку тестовий поїзд з України до Ірану, і це наразі неможливо зробити через відсутність залізничної інфраструктури.

Про це Балчун написав у Facebook.

"19 квітня міністр заявляє, що вже влітку буде запущений тестовий потяг сполученням Україна - Іран для транспортування сільськогосподарської продукції. Маршрут проляже територією Грузії та Азербайджану. ОК, для фахівців УЗ - це новина. Не будемо коментувати, уникаючи звинувачень в упередженості. Послухаємо об’єктивного експерта Олександра Каву: "Цей потяг може дійти тільки до азербайджансько-іранського кордону у місті Астара. Залізничні перевезення можливі з Батумі тільки в Астару. До найближчої іранської залізничної станції Рашт – 160 кілометрів. І цей шлях ще треба збудувати. На це може піти 3-4 роки. Якщо туди прибуде українська сільськогосподарська продукція, її доведеться вантажити на автомобілі і так ввезти територією Ірану", - написав Балчун.

20 квітня Міністерство інфраструктури з посиланням на міністра Володимира Омеляна повідомило, що Україна та Іран домовились про запуск тестового потягу з метою транспортування сільськогосподарської продукції, в першу чергу, зернових, з України до Ірану.

Водночас, за повідомленням Адміністрації морського транспорту України, Іран пропонує Україні організувати обмін товарами між іранськими портами та Одесою за допомогою нещодавно створеного міжнародного транспортного коридору.