Коболєв вважає абонплату за газ обов'язковою умовою, але недостатньою

Плата за користування газорозподільними потужностями та транспортування газу є одним з елементів лібералізації ринку газу для побутових споживачів.

Про це у інтерв'ю "5 каналу" розповів голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Абонплата існує у європейських країнах. Інше питання - яким чином правильно і коректно впроваджувати її в Україні. На разі цього окремого елементу недостатньо, щоб лібералізувати ринок газу для населення", - сказав очільник Нафтогазу.

Він пояснив, що оскільки кінцева ціна для населення нині встановлюється урядом, а не вільним ринком, та є нижчою, ніж ціна газу для промисловості, приватним трейдерам не вигідно продавати газ побутовим споживачам.

"По-перше, треба прибрати регулювання ціни газу для населення. По-друге, питання, чи є на цьому ринку конкуренція? На разі, оскільки постачання газу кінцевому споживачу де-факто є монопольним бізнесом Дмитра Фірташа, це є ризиковано, несправедливо та неринково", - прокоментував Коболєв.

Він наголосив, що на ринку необхідно прибрати посередника між споживачем та постачальником, це є додатковою умовою наближення до вільного ринку. На думку Коболєва, за таких умов на ринку газу для побутових споживачів з'явиться конкуренція, навіть якщо регулювання кінцевої ціни для населення Урядом збережеться.