У Національній академії аграрних наук розробили стратегію зрошення земель в Україні

Стратегія зрошення, розроблена НААН України, дасть змогу: залучити інвестиції на 1,5 – 2 млрд. дол., відновити поливи на площі більше 500 тис га, а також щорічно підвищуватиме врожайність зернових на 20 млн т.

Про це повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України.

"Одним із елементів стратегії зі зрошення є підвищення водозабезпеченості південних регіонів України за рахунок залучення водних ресурсів річки Дунай. Також науковцями НААН розроблено нові конструкції споруд для очищення підземних і поверхневих вод з використанням нових фільтруючих матеріалів та біологічних методів очищення. Окрім того, в рамках стратегії передбачені водозберігаючі та грунтозахисні режими зрошення сільськогосподарських культур, що дозволяють зекономити до 35% поливної води", - йдеться у повідомленні.

За словами президента НААН Ярослава Гадзала, програма зі зрошення передбачає реалізацію інвестиційних проектів на основі залучення коштів Світового банку. І саме це дасть змогу відновити полив на площі понад півмільйона гектарів та підвищити врожайність зернових на 20 млн тонн щорічно.