Нафтогаз хоче долучитися до позову Польщі щодо газопроводу OPAL

Нафтогаз України звернувся до Європейського суду справедливості із запитом про долучення до справи за позовом польської компанії PGNiG ST, що оскаржує рішення Єврокомісії від 28 жовтня 2016 р., яке дозволяє Газпрому збільшити використання потужностей газопроводу OPAL.

Про це Укрінформ повідомили в Департаменті з корпоративних комунікацій Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України".

"Нафтогаз надіслав такий запит на долучення, посилаючись на попередню практику суду, а також вказавши потенційні негативні наслідки рішення Єврокомісії для компанії, якими є зменшення обсягів транзиту природного газу територією України, загроза безпеки постачання природного газу в Україну через припинення газових потоків з Польщі, погіршення конкурентної позиції Нафтогазу, неочікувана зміна регуляторних та ринкових умов діяльності компанії", - йдеться в повідомленні.

Долучення Нафтогазу до справи за позовом PGNiG ST дозволить українській компанії представити додаткові аргументи у справі, а також отримати офіційний доступ до матеріалів справи. Наразі запит Нафтогазу на долучення до справи, ініційованої PGNiG ST, підлягає розгляду судом із урахуванням позицій сторін справи.

Зазначається, що відповідно до Статуту Європейського суду справедливості, юридична особа може долучитися до справи у Європейському суді справедливості, якщо вона зможе довести інтерес у результаті справи, представленої на розгляд суду.

Як повідомлялося, 4 грудня 2016 року PGNiG ST подала свій позов з вимогою зупинити виконання рішення Єврокомісії. Компанія оскаржує зазначене рішення, оскільки воно було прийнято з перевищенням повноважень, порушило принципи правової визначеності, захисту законних очікувань і пропорційності, не узгоджується з засадами політики ЄС, порушує положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Крім того, компанія зазначає, що при прийнятті цього рішення було неправильно застосовано статтю 36 Директиви 2009/73/ЄС щодо виключення нової газової інфраструктури від застосування окремих вимог Третього енергетичного пакету.

23 грудня 2016 року суд тимчасово зупинив дію зазначеного рішення Європейської Комісії, однак остаточне рішення щодо його відповідності нормам права ЄС ще не прийнято.

PGNiG Supply&Trading належить до групи компаній, яку очолює польська державна нафтогазова компанія PGNiG.