Насалик запевнив, що запровадження НС забезпечить стабільність енергосистеми

Розпорядження щодо вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії дадуть змогу зменшити споживання антрациту, забезпечивши стабільність у роботі об'єднаної енергосистеми.

Про це заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, презентуючи документ на позачерговому засіданні уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З метою забезпечення надійної безперебійної стабільної роботи об'єднаної енергосистеми, Міністерство енергетики та вугільної промисловості сьогодні на засіданні просить розглянути розпорядження про вжиття тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії", - сказав Насалик.

Він зазначив, що мета розпорядження - мінімізувати витрати антрацитової групи вугілля на теплових генераціях нашої держави, при цьому забезпечивши повну стабільність роботи об'єднаної енергетичної системи. Зокрема, одним із пунктів документа є визначення допустимого рівня зниження резервів енергогенеруючих потужностей. Другий пункт передбачає встановлення вимог щодо складу обладнання теплових електростанцій. "Йдеться про мінімальний склад, при якому ми можемо забезпечити надійну роботу теплової генерації і теплового постачання населенню", - уточнив міністр.

За його словами, передбачено й пункт, який застосовується у разі нагальної проблеми і диспропорцій споживання і вироблення електричної енергії: "Ми будемо задіювати віялові відключення, щоб збалансувати вироблення і споживання електричної енергії".

Насалик зазначив, що це розпорядження передбачає перехід на ручне управління.

"Ми відходимо від цінових заявок, і перехід до ручного управління саме тепловими генераціями дасть нам можливість максимально завантажити теплові електростанції генерації, які працюють на газовому вугіллі, і мінімізувати використання антрацитової групи. Крім того, пунктом третім передбачено, що "Енергоатом" буде дотримуватись графіків навантаження енергетичної системи", - зазначив Насалик.

За його словами, всі запропоновані заходи дають змогу зменшити споживання вугілля антрацитової групи у зимовий період у середньому на 300-350 тисяч тонн на місяць.

Кабмін ухвалив це розпорядження.