Омелян про транзит: застосуємо всі можливі варіанти в обхід Росії

Переговори щодо транзитних перевезень через Російську Федерацію, яка визнана країною-агресором, є неможливими.

Про це заявив міністр інфраструктури України Володимир Омелян під час зустрічі з членами ради Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України.

"Щодо питання транзитних перевезень через Російську Федерацію, міністр зазначив, що будь-які переговори з країною-агресором є неможливими", - повідомила за підсумками зустрічі прес-служба міністерства.

«Ми намагатимемося максимально розвивати інші маршрути в обхід Росії. Які варіанти будуть можливі, такі й застосуємо», - зазначив Омелян.

У січні 2015 року Верховна Рада України офіційно назвала Росію країною-агресором.

Раніше також повідомлялося, що указом президента Росії Володимира Путіна з 1 січня 2016 року було встановлено, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються тільки з території Білорусі.

1 липня 2016 року Путін доповнив свій указ новими нормами, поширивши його дію не тільки на Казахстан, а й на Киргизстан.

Крім того, була введена тимчасова заборона на автомобільні й залізничні перевезення товарів, щодо яких у Російській Федерації застосовуються ставки ввізних мит, встановлені Єдиним митним тарифом ЄАЕС, відмінні від нуля, і товарів, включених до переліку сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства, затверджений урядом РФ. Згідно з документом, у разі звернення урядів Казахстану або Киргизстану уряд РФ має право дозволити автомобільні та залізничні перевезення окремих вищевказаних товарів за умови дотримання порядку здійснення таких перевезень.