В Україні у найближчі півроку подорожчають всі продукти, крім молочки - експерти

Наступні півроку в Україні прогнозується зростання цін на майже всі види харчової продукції: м'ясо, хліб, овочі, гречку та фрукти. Знизиться ціна лише на молочні продукти.

Про це заявив Іван Томич, президент Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів під час прес-коференції в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На перше півріччя (2017 року - ред.), що ми прогнозуємо: молоко і молочні вироби - лютий, березень, квітень не буде серйозного збільшення (цін - ред.), в межах 3%. Що позитивного, і я гарантую, що у травні-червні місяці буде спад цін на "молочку" в межах 10%. Найбільш відчутним буде спад ціни на ринках. Особливо на ринках не Київщини та міста Києва, а обласних центрів та районних центрів - можливо до 20-25%", - заявив експерт.

Водночас, зазначив Томич, за перші шість місяців 2017 року подорожчають на 10%: всі види м'яса та м'ясних виробів, "борщовий набір" - картопля, цибуля, морква, буряк, гречка та хліб. Також за словами експерта варто очікувати на подорожчання фруктів в межах 5-7%, а також на помідори, огірки і перець в межах 3%, але у травні буде сезонний спад.

Зростання цін Томич пояснює багатьма факторами: зростанням ціни на енергетику, подорожчанням логістики, підвищенням мінімальної заробітної плати.

Як повідомлялося, за інформацією Українського клубу аграрного бізнесу впродовж січня 2017 року зросли ціни на всі групи товарів: м'ясо подорожчало на 5%, молоко на 4%, курятина на 1%. Зросла ціна також на гречку, хліб та овочі.