Український експорт до ЄС за неповний рік перевищив $12 мільярдів

Експорт товарів до країн ЄС за 11 місяців 2016 року збільшився на 3,1% або на $372,3 млн і загалом становить $12,201 млрд.

Про це в інтерв'ю ВВС Україна розповіла заступник міністра економічного розвитку і торгівлі - Торговий представник України Наталія Микольська.

"За 11 місяців експорт товарів до країн ЄС збільшився на 3,1% (або на $372,3 млн) і загалом становить $12,201 млрд, а товарообіг зріс на 6,3%", - сказала Микольська.

За її словами, питома вага ЄС у торгівлі товарами та послугами за 9 місяців 2016 року становила 39,8%. Для низки наших галузей ЄС став основним торговельним партнером. Наприклад, це легка промисловість, більш як 84% продукції якої іде до ЄС. По переробній деревині і паперовій масі експортуємо до ЄС понад 50%. Машинобудування - теж близько 50%.

"При цьому треба розуміти, що драйвером зростання експорту до ЄС є аграрний блок і харчова промисловість. За 10 місяців 2016 року їхня частка у зростанні експорту - 85,3%. Можна також говорити про те, що зростання аграрного експорту до ЄС допомогло нам компенсувати ті втрати, які наші аграрні виробники зазнали на ринку Російської Федерації", - зауважила Микольська.

Вона додала, що відбувається розширення експортного кошика, тобто, за товарами, які вже були на європейському ринку, заходять товари, які взагалі не експортувалися до ЄС. Дуже важливо, що на ринок ЄС починають виходити компанії, які традиційно експортували до РФ. Це і машинобудівні компанії, і харчова промисловість.