Не такий «страшний» Приват24, як його малюють

Аналітика

Як виявилось, систему Приват24, втратою якої лякають українців, легко переключити на вітчизняну хостингову платформу

Після націоналізації ПриватБанку багатьох турбує питання, що буде з найпоширенішою в Україні системою інтернет-банкінгу Приват24. «Серце» якої, як виявилось, знаходилось за кордоном  і не підвладне українцям. А нічого страшного! Не дивлячись на те, що операційна система банкінгу обслуговується на «хмарному» сервісі Corezoid, що належить американській корпорації Middleware Inc., систему можна легко перенести на будь-який аналогічний сервіс в Україні. Їх з десяток - клієнти не дуже-то й помітять. Турбуватися варто про інше - персональні дані та інформація про фінансові трансакції Приват24 «живуть» на серверах під юрисдикцією США. Країни, фінансовий контроль якої – гроза усього фінансового світу.

Рівень тривоги - 24

Перші ж невпевнені заяви голови Нацбанку Валерії Гонтаревої щодо приналежності системи інтернет-банкінгу Приват24 власне націоналізованому ПриватБанку, посіяла тривогу серед українців. «Що стосується системи «Приват24», то зараз команди НБУ і Фонду гарантування, це більше 100 чоловік, знаходяться в центральному офісі ПриватБанку в Дніпрі. І власність на всі програми, на все програмне забезпечення, на всі основні фонди цього банку ми будемо визначати, де знаходяться », - сказала Гонтарева.

При цьому глава Нацбанку мала необережність заявити, що «зручність і функціональність Приват24 перебільшені маркетологами банку, а аналогічні системи онлайн-банкінгу від інших банків не дуже відрізняються». За що отримала чергову хвилю «ганьби» від коментаторів.

Міністр фінансів Олександр Данилюк висловився чіткіше: «Приват24 - важлива компонента банку. Всі юридичні моменти будуть визначені в процесі передачі. Зараз ця система працює. Після аудиту подивимося… На даний момент програмне забезпечення банку - під контролем держави », - зазначив Данилюк у програмі «Лівий берег» на телеканалі «24».

Де ті гроші, що живуть за чужою «хмарою»

Виявилось, що основним компонентом програмного забезпечення Приват24 є «хмарна» операційна система Corezoid. На сайті ПриватБанку повідомлялось, що її ідея зародилася в 2005 році, а презентація активно діючої моделі відбулася 13 травня 2015 року на конференції Finovate в Каліфорнії (США). На сайті установи також повідомлялося, що ПриватБанк є інвестором одноіменної незалежної хостингової компанії Corezoid. Цікаво, що юридична особа, яка володіє Corezoid - корпорація Middleware Inc. -  була зареєстрована в США 4 серпня 2014 року.

Подробиці функціонування системи Приват24 публічно озвучив Олександр Вітязь, заступник голови правління, керівник Центру електронного бізнесу ПриватБанку і одночасно керівник Сorezoid. Він повідомив, що над проектом працює команда, яка також займає посади в українському банку. «У ПриватБанку є акаунт в Сorezoid – міжнародній і всі процеси (алгоритми) всередині цього акаунту є власністю банку.  Як буде продовжуватись співробітництво - вирішувати ПриватБанку. Middleware відкрита для співробітництва і відповідно сертифікована згідно норм американського права для роботи на фінансових ринках. Зараз діє старий контракт з дуже оптовими цінами для ПриватБанку. Економічної необхідності його переукладати немає, але треба розуміти, що якщо рахунки за хостинг вчасно не будуть оплачені, то все вимкнеться автоматично», - повідомив Олександр Вітязь.

Голова правління націоналізованого Приватбанку Олександр Шлапак упевнений, що зміна власника фінустанови ніяк не позначиться на роботі сервісу електронних платежів. «Буде працювати, анітрохи в цьому не сумніваюся. Будемо вести переговори з тими, хто має права власності на цей продукт. Не доводиться сумніватися: у нас підписані довгострокові контракти, і якщо ми будемо виконувати свої зобов'язання, то продукт нікуди не дінеться. Він буде працювати в ПриватБанку обов'язково», - зазначив у свою чергу Шлапак.

За його словами, нове керівництво банку залишило на робочих місцях всіх IT-фахівців, які займалися розробкою і підтримкою всіх технологічних рішень в цій сфері електронних платежів.

Те, що Приват24 побудований на «хмарній» платформі Corezoid, якою володіє американська Middleware Inc – це нормально. Така практика використовується досить часто, кажуть IT-спеціалісти. «Підприємці, побоюючись атаки на їхній бізнес, яка часто супроводжується вилученням серверів, виводять усю інформацію за кордон. Проте у випадку з Приват24 ось що повинно цікавити клієнтів:  наскільки законно клієнтську інформацію розміщувати на іноземних серверах? Взагалі, чи давали користувачі згоду на виведення їхніх персональних даних за межі України? Вважаю, що це питання потрібно піднімати, бо воно є важливим», - каже Володимир Цап, технічний директор української IT-компанії SHALB.

Ніхто, крім ПриватБанку?

Зазначимо, що системи інтернет-банкінгу, подібні Приват24, наявні практично в кожному банку України.

Якщо орієнтуватися на найбільш популярні фінансові установи, то згідно останніх досліджень вітчизняного банківського ринку компанією GfK Ukraine станом на 2015 рік ТОП-5 на ринку банківських послуг займали:

  • ПриватБанк (з загальною часткою в 46%),
  • Ощадбанк (31%)
  • Райффайзен Банк Аваль (6%),
  • УкрСиббанк (3%)
  • ПУМБ (3%).

Відповідно, у кожного з цих банків функціонує власна електронна платіжна система, яка потенційно (наголошуємо!) може стати замінником для невдоволених клієнтів ПриватБанку. 

Окрім «Приват24» такі послуги як переказ/отримання коштів, перевірка рахунку тощо надають: «Райффайзен-онлайн» (Райффайзен Банк Аваль),  «Ощад24/7» (Ощадбанк), «Star24» (УкрСиббанк) тощо. Щодо інших платежів: оплата за комуналку, купівля квитків, поповнення мобільного рахунку, – їх можна здійснити в таких онлайн-сервісах як Mobipay, iPay, Portmone, Prinum. «Але Приват24 вирішив полегшити життя своїм клієнтам, об’єднавши все вищезгадане в один сервіс. Проте важко сказати, що Приват24 - унікальний сервіс. Адже, якби до того ж «Райффайзен Онлайн» додати функціонал Portmone, то вийшло би щось схоже на Приват24. Тобто, це зробити не важко, але для цього потрібні додаткові витрати, які не кожен банк може собі дозволити», - коментує Володимир Цап. 

Укрінформ звернувся до всіх вище перелічених установ з одним питанням, на яких платформах (вітчизняних чи іноземних) вони працюють?

Як повідомила прес-служба, система онлайн – обслуговування Ощад 24/7 працює на технологічній платформі Oracle. Розробником «Ощад 24/7» є компанія Openway, хостинг обслуговує Датагруп (українська компанія – Авт.). «Функціонал «Ощад 24/7» значно розширився останнім часом і Ощадбанк продовжує активно доповнювати його новими функціями і сервісами», - похвалилися банкіри.

В Райффайзен Банк Аваль сказали: «Зараз ми в процесі оновлення системи і вважаємо за краще комунікувати про нову версію, але вже після її впровадження. А це станеться вже у 2017-му році».

В УкрСиббанку, якому належить система Star24 відповіли дипломатично: «Ми не можемо коментувати через конфіденційність інформації». І подякували за розуміння…

Прес-служба ПУМБу на запит про ПУМБ-online не відреагувала. Сподіваємось, тимчасово.

До речі, сьогодні ж стало відомо, що новим IT-директором ПриватБанку замість Дмитра Дубілета, фактично «батька-засновника» Приват24, призначили Олександра Дрелінга з Райффазен Банку Аваль.

Отримайте новий Приват24

Укрінформ також поцікавився у «айтішників» наскільки складно перенести систему Приват24 на інший хостинг, чи створити нову систему з чистого листа, подібну за якістю та масштабом. Отримали просту відповідь. «Приват24 – це, звичайно, достатньо потужний сервіс. Але це не YouTube і не Google. Можна або самим побудувати таку систему (купити обладнання і запустити сервери) або звернутися до українських хостингових компаній і перенести туди дані Привату24», - розповів Володимир Цап.

Для створення ж нового сервісу, до Приват24, знадобиться команда з 50-60 осіб. Щодо витрат, то вони, за підрахунками експерта, становитимуть мінімально $200 тисяч щомісячно: $100 тисяч – зарплата, $50 тисяч – технічне обслуговування обладнання, $90-100 тисяч – на рекламу.

Однак, враховуючи нинішні захмарні зарплати ITшників, а також те, що до нового сервісу клієнтів після Приват24 доведеться довго привчати – як з допомогою якісного сервісу, так і з допомогою агресивної реклами, то загальні витрати, на нашу думку, можуть становити шестизначні суми. Звичайно, у доларовому еквіваленті.

Мирослав Ліскович, Оксана Поліщук, Київ.