Нацбанк запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності банків

Національний банк України як кредитор останньої інстанції запроваджує новий інструмент екстреної підтримки ліквідності платоспроможних банків – Emergency liquidity assistance (ELA).

Про це повідомляє прес-служба регулятора. 

«Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних цінних паперів та іноземної валюти», - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначають, що отримані в рамках ELA кредитні кошти банки мають спрямувати на виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами (крім пов’язаних з банком осіб). Вони не призначені для фінансування бізнесу банку та не можуть бути використані замість необхідної додаткової капіталізації банку його акціонерами або вирішення його структурних проблем.

"Наявність такого інструменту в арсеналі НБУ сприятиме фінансовій стабільності системи, оскільки надасть платоспроможним банкам можливість оперативно отримувати кредити на підтримку ліквідності від НБУ", - переконаний заступник голови НБУ Олег Чурій.

Запровадження нового інструменту передбачено постановою правління Нацбанку, яка набуває чинності з 16 грудня 2016 року.

З дня набрання чинності Положенням про екстрену підтримку ліквідності Нацбанк не буде розглядати клопотання і документи банків щодо надання стабілізаційних кредитів відповідно до Положення, затвердженого постановою правління НБУ від 13 липня 2010 року №327, наголошує регулятор.