Paying Taxes: експерт сказав, як поліпшити позицію України

Поліпшити позицію України у світовому рейтингу Paying Taxes за легкістю сплати податків можна не лише шляхом змін Податкового кодексу, але й спростивши форму податкових декларацій та покращивши якість електронних сервісів для подання податкової звітності бізнесом.

Про це на прес-конференції в Києві "Результати дослідження групи Всесвітнього банку: оцінка позиції України у світовому рейтингу простоти сплати податків" заявив партнер PwC Україна В'ячеслав Власов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Рейтинг Paying Taxes показує, що дотримання податкових правил займає у бізнесу значну кількість часу. Ми замикаємо рейтинг за цим показником серед країн Східної Європи і Центральної Азії і належимо до країн ЄС з найгіршими показниками. Зміна цієї ситуації можлива не лише шляхом змін Податкового кодексу, але й за допомогою, наприклад, спрощення форм податкових декларацій і поліпшення електронних сервісів, що надаються державі бізнесом», - сказав він.

Власов зазначив, що у зв'язку з істотним зниженням у 2016 році ставки ЄСВ, очікується подальше покращення позиції України в рейтингу Paying Taxes.

Піднятися в рейтингу за легкістю сплати податків Україні, за словами експерта, можна також шляхом повернення до річної звітності з податку на прибуток, усунення вимог до здійснення комерційного документообігу в паперовому виді, відмовою від податкових накладних, введенням сплати ПДФО один раз на місяць, а не при кожній виплаті доходу.

У щорічному рейтингу Paying Taxes, що проводиться мережею фірм PwC і групою Всесвітнього банку, за легкістю податків Україна посіла 84 місце серед 190 країн, втративши за рік одну позицію через збільшення часу на заповнення звітності щодо податків.