НБУ зберіг прогноз цьогорічної інфляції на рівні 12%

Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року.

Про це йдеться в "Інфляційному звіті" за жовтень 2016 року, повідомляє регулятор.

"Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року, 8% на кінець 2017 року та 6% на кінець 2018 року. Такі прогнози інфляції відповідають цілям монетарної політики Національного банку. Хоча у вересні інфляція вже шостий місяць поспіль перебувала на однаковому рівні, до кінця поточного року вона прискориться до рівня 12%. Це відбудеться переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів", - йдеться у повідомленні.

У Нацбанку зазначають, що у 2017-2018 роках подальше уповільнення споживчої інфляції визначатимуть три чинники. По-перше, нижча адміністративно-регульована інфляція завдяки менш суттєвому підвищенню тарифів на комунальні послуги.

По-друге, відносно низькою залишатиметься базова інфляція, яка відображає фундаментальні тенденції. Зокрема, буде уповільнюватися імпортована інфляція в умовах низької волатильності обмінного курсу, а також поліпшуватимуться інфляційні очікування.

По-третє, високий врожай стримуватиме зростання цін на сирі продукти харчування. Однак дія факторів пропозиції (переорієнтація товарних потоків з інших країн через торговельні заборони РФ, а також труднощі з експортом окремих українських продовольчих товарів до країн Близького Сходу), які мали суттєвий вплив на ціни у 2016 році, вже вичерпується. Це разом зі зростанням цін на світових ринках продовольства зумовить певне прискорення інфляції сирих продуктів.