Україна може втратити 1,5 мільярда через офшорний скандал у порту "Південний"

Держава втратить щонайменше 1,5 млрд грн, в разі визнання Антимонопольним комітетом переможцем на проведення в порту "Південний" днопоглиблювальних робіт офшорної компанії ООО "Ян де Нул Україна". 

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Мільярдний тендер у порту "Південний" проведуть? Чи зможуть в АМПУ обійти систему ProZorro?" заявив директор "Ван Оорд України" Ігор Таниник, повідомляє кореспондент агентства.

"У разі підтвердження результатів тендеру (Антимонопольним комітетом – ред.) слід чекати, що держава втратить грошей близько 1,5 млрд грн як мінімум", - заявив він. 

За словами Таниника є три важливі аспекти, які дають таку суму втрати грошей державою.

"По-перше, ми маємо різницю в ціні пропозиції, близько 100 млн грн, які будуть переплачені у разі, якщо залишиться той самий переможець", - зазначив він. 

Друга складова, це терміни виконання робіт, які надає переможець. 

"Нашу пропозицію містить термін виконання робіт 6 місяців, пропозиція переможця - 29 місяців. Таким чином, держава почне генерувати додатковий прибуток, щонайменше, на два роки пізніше, ніж у разі ухвалення нашої заявки", - розповів Таниник. 

Є ще один, третій підводний аспект. Оскільки договірна ціна динамічна, то щороку цей 1 млрд грн пропозиції абсолютно легально індексуватиметься на рівень інфляції. 

"Таким чином, наприкінці реалізації 29 місячного процесу проекту, окрім того, що спочатку заплатили більше, додаткові прибутки не виходять, ще й сума витрат держпідприємства може абсолютно законно збільшена практично вдвічі. Важко зрозуміти, у чому ж полягають переваги пропозиції, яку обрала Южненська філія АМПУ", - резюмував директор "Ван Оорд України".

Нагадаємо, 21 жовтня Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив АМПУ відмінити скандальний тендер на днопоглиблювальні роботи у морському порту "Південний", під час підготовки якого розкрилися гучні корупційні факти. Зазначимо, АМПУ не відреагувала на доручення глави уряду, пославшись на намір виконати рішення Антимонопольного комітету з даного питання. Відповідну заяву АМПУ опублікувала на своїй офіційній веб-сторінці.

Крім того, завтра, 3 листопада, в Антимонопольному комітеті проходитиме перший розгляд справи, на якій розглянуть скаргу одного з учасників скандального тендеру в морському порту "Південний", - голландської компанії "Ван Оорд Україна". Слід зазначити, що обсяг документації – більш як 6000 сторінок, тому є підозра, що на першому засіданні рішення не буде прийнято.

Зазначимо, що відповідно до інформації в Єдиному державному реєстрі, до складу засновників ООО "Ян де Нул Україна" входять дві офшорні компанії, зареєстровані на Кіпрі.