Україна купує газ по 4942 гривень, а населенню продає по 6879

Оптова ціна на імпортований природний газ для України становить 4942 грн за тисячу кубометрів, населенню ж його продають за 6879 грн за тисячу кубометрів.

Це випливає з інформаційних матеріалів Кабінету Міністрів та НАК "Нафтогаз України", які були роздані на бізнес-форумі "Енергоефективність та відновлювальна енергетика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

Згідно з ними, оптова ціна на газ для України становить 4942 грн за 1000 кубометрів. Вона утворюється з урахуванням прогнозної ціни на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), вартості транспортування від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію, Словаччину.

За такою ціною - 4942 грн за 1000 кубометрів - НАК "Нафтогаз України" постачає паливо облгазам.

У результаті транспортування палива до споживачів до цієї ціни додаються видатки на доставку внутрішніми трубопроводами, витрати на обслуговування лічильників та формування платіжок, а також - ПДВ. Як результат - граничний рівень роздрібних цін на природний газ становить 6879 грн за 1000 кубометрів.

Водночас аналогічні розрахунки для газу вітчизняного видобутку у презентацію не включено.

Натомість зазначається, що на сьогодні ціна, за якою "Укргазвидобування" продає паливо "Нафтогазу України", вирівняна до ринкової. При цьому 50% доходу компанії спрямовується до бюджету як рентні платежі. Ці гроші йдуть на виплату пенсій, житлових субсидій, а ще чверть - на розробку нових родовищ і закупівлю нових технологій. Саме за рахунок нарощування внутрішнього видобутку Україна планує відмовитися від постачання населенню імпортованого газу вже до 2020 року.