Українці за місяць принесли в банки 3,5 мільярда – НБУ

У вересні 2016 року платоспроможні банки збільшили портфель депозитів фізичних осіб в національній валюті на 3,56 млрд грн (на 1,9%) – до 191,8 млрд грн.

З початку року цей показник зріс на 12,1 млрд грн (6,7%), інформує прес-служба НБУ.

"У звітному місяці популярністю у населення користувалися як строкові вклади, так і кошти на вимогу. Строкові депозити фізичних осіб в національній валюті зросли майже на 1% – до 122,1 млрд грн, кошти на вимогу на 3,6% – до 69,7 млрд грн", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, депозити населення в іноземній валюті в доларовому еквіваленті за вересень практично не змінилися, залишившись на рівні $8,4 млрд. Зростання показника з початку року становило $0,16 млрд (+1.9%). У тому числі, строкові депозити у вересні зросли на 0,5% – до $6,8 млрд.

"Позитивна динаміка заощаджень демонструє подальше зростання довіри населення до банків. Про це свідчить той факт, що збільшення портфелю депозитів відбувається, незважаючи на поступове зниження відсоткових ставок за всіма видами депозитів. З початку року середньозважені ставки за депозитами в гривні впали на 3,6 п. п., у валюті – на 3 п. п", - зазначили у Нацбанку.

У НБУ додали, що негативного впливу на притік коштів населення у банки не мало й скасування обмежень на зняття коштів з гривневих вкладів та пом’якшення обмежень на зняття валютних.

Нагадаємо, що з 9 червня НБУ зняв обмеження на обсяг видачі готівкових коштів з поточних і депозитних рахунків в національній валюті. А з 15 вересня клієнти банків можуть отримувати готівкові кошти в іноземній валюті або банківських металах з поточних і депозитних рахунків на суму до 250 тис. грн на добу на одного клієнта (в еквіваленті). Раніше ця сума становила 100 тис. грн.