ОЕСР опублікувала огляд інвестиційної політики України

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) оприлюднила грунтовний огляд інвестиційної політики України, який сприятиме іноземним інвесторам краще орієнтуватися в особливостях національної економіки.

Як повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції, з особливостями документу можна ознайомитися на офіційному сайті організації. 

«Огляд інвестиційної політики України 2016 оцінює здатність країни дотримуватися принципів відкритості, прозорості та недискримінації, її політики зближення з Декларацією ОЕСР про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства, включаючи відповідальні практики ведення бізнесу, яких Україна дотримується також і у 2016 році», - йдеться у виконавчому резюме огляду.

У документі наголошується, що положення огляду розглядають взаємодію і узгодженість інвестиційної політики України у таких галузях, як заохочення та сприяння інвестиціям, інфраструктура і фінансовий розвиток. При цьому документ також оцінює прогрес, досягнутий Україною у відповідь на рекомендації попереднього огляду, проведеного в 2011 році.

Експерти ОЕСР наголосили, що після Майдану українська влада розпочала здійснення широкомасштабної програми реформ, щоб поліпшити структуру країни для інвестицій і зміцнення її привабливого інвестиційного призначення. «Цей огляд був підготовлений (фахівцями ОЕСР) у тісній співпраці з українською владою у відповідь на їх прохання щодо дотримання Декларації про міжнародні інвестиції і багатонаціональні підприємства (Декларація ОЕСР), він аналізує загальну інвестиційну структуру, а також нещодавні реформи, і показує, напрям подальших зусиль», - йдеться в документі. Він також у світлі нещодавно оновлених Основ інвестиційної політики ОЕСР аналізує інші галузі.

«Розпочата всерйоз нова спроба економічних реформ, за якихось два роки дозволила Україні домогтися досить значних успіхів у впровадженні сучасної правової бази для інвестицій», - підкреслюється в огляді і додається, що Українській державі потрібні додаткові зусилля в деяких галузях цієї політики, щоб підтвердити привабливість України для інвесторів.

Зокрема перший заступник міністра Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Юлія Ковалів зазначила, що це грунтовний перегляд середовища, в якому доведеться працювати потенційним інвесторам. «Сьогодні OECD презентував #Investment Policy Review Ukraine 2016. Це не просто черговий звіт про те, як все добре/погано/обіцяюче в Україні. Це грунтовний перегляд середовища, в якому доведеться працювати потенційний інвесторам. Робота над Investment Policy Review йшла з 2011 року за різних урядів та політичних курсів», - йдеться у дописі чиновниці.

Вона додала, що огляд підтверджує успіхи, яких "ми досягли в сфері полегшення умов ведення бізнесу та об’єктивно висвітлює виклики, які нам необхідно подолати".

За її словами, ОЕСР також надає конкретні рекомендації, як покращити інвестиційну привабливість країни.

ОЕСР – є організацією, яка представляє товариство «багатих» країн, що поділяють спільні ідеї. Його країни-члени виробляють 2/3 світових матеріальних цінностей та послуг. Головною вимогою до членства є дотримання принципів ринкової економіки та демократичного плюралізму.