Реформа Нафтогазу: уряду допоможе Світовий банк і ЄБРР

Уряд спільно з міжнародними фінансовими інституціями створили робочу групу для прискорення реформування НАК "Нафтогаз-України".

Про це повідомляє прес-служба Кабміну.

"За ініціативою Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана відбулась нарада за участю надзвичайного і повноважного посла США в Україні Марі Йованович, представників Європейського банку реконструкції та розвитку, Світового Банку, представників уряду, а також керівництва НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". Учасники обговорили ситуацію, яка виникла в зв'язку з ухваленням нової редакції Статуту НАК “Нафтогаз України”, - йдеться в повідомленні.

У ході зустрічі Прем'єр-міністр запевнив її учасників у своїй відданості реформам енергетичного сектору. Він також наголосив на необхідності прискорити реформу корпоративного управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". 

З цією метою учасники наради прийняли спільне рішення про створення робочої групи, очолити яку доручено Віце-прем'єр-міністру України Володимиру Кістіону. До складу робочої групи увійдуть представники низки міністерств, Нафтогазу, Укртрансгазу, а також міжнародних організацій.

"Сторони домовились, що робоча група невідкладно розпочне напрацювання конкретних кроків щодо реструктуризації (анбандлінгу) Нафтогазу і підвищення ефективності управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз".  В зв'язку з цим було досягнута домовленість скасувати наказ, який вносить зміни до Статуту НАК “Нафтогаз України”. Відповідне рішення Міністерством економічного розвитку і торгівлі України уже ухвалене. Також було узгоджено, що буде проведено аналіз та оцінку ключових рішень ПАТ "Укртрансгаз", прийнятих останнім часом", - зазначили в прес-службі.

Усі сторони підтвердили свою зацікавленість у тому, щоб забезпечити належну ефективність і прозорість управління НАК "Нафтогаз України" і ПАТ "Укртрансгаз". Сторони підтримали ініціативу першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва передати управління Нафтогазом від Міністерства економічного розвитку і торгівлі Кабінету Міністрів як колективному органу.

За результатами зустрічі Прем’єр-міністр наголосив на тому, що реформа НАК "Нафтогаз України" буде проведена належним чином і в найкоротші терміни. "Ми повинні забезпечити умови для створення ринку газу, а це передумова реальної конкуренції в кінцевому рахунку – зниження ціни на газ", - підкреслив він.

У свою чергу Френсіс Маліж від імені донорів заявив: "Ми дуже задоволені, що у цій ситуації вдалося досягти консенсусу щодо спільної мети у трансформації корпоративного управління Нафтогазом та щодо прискорення кроків, необхідних для підготовки його анбандлінгу. Це одна з найбільш важливих реформ в Україні і наріжний камінь стратегії ЄБРР. Я особливо задоволений рівнем відкритості та взаємодії, який ми зараз встановили".

Про перші результати робоча група доповість на нараді на наступній зустрічі, яка планується уже за тиждень.