Україна почала оскарження транзитних обмежень Росії в рамках СОТ

Міністерство економічного розвитку розпочало процедуру врегулювання суперечки в рамках Світової організації торгівлі з Російською Федерацією стосовно обмежень транзиту товарів з території України через територію РФ у треті країни.

Про це інформує прес-служба відомства.

"Для мінімізації негативних наслідків для міжнародних економічних інтересів України розпочато процедуру оскарження в рамках СОТ транзитних обмежень, запроваджених Російською Федерацією. Це є послідовним кроком на шляху захисту прав та інтересів України щодо оскарження в СОТ непрозорих та дискримінаційних заборон Російської Федерації, зокрема стосовно необґрунтованих обмежень імпорту товарів українського походження, у тому числі залізничного обладнання до Російської Федерації", - йдеться в повідомленні.

За підрахунками Мінекономіки, внаслідок запровадження з початку 2016 року транзитних обмежень транзиту загальне скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі цього року становило 35,1% (в тому числі до Казахстану на 45,5%). В цілому втрати експорту товарів до Казахстану (річні) та Киргизстану (за другу половину року) оцінюються майже в $0,4 млрд, що сформує додаткові втрати ВВП у розмірі 0,3%.

"Ми вважаємо, що транзитні обмеження, введені Російською Федерацією необґрунтовані та не відповідають нормам угод СОТ", - наголосив перший віце-прем’єр-міністр Степан Кубів, коментуючи прийняте рішення.

Як додала заступник глави Мінекономіки Наталія Микольська, "Україна неодноразово закликала Російську Федерацію негайно скасувати необґрунтовані транзитні обмеження і відновити недискримінаційний, вільний режим транзиту для всіх членів СОТ".

Позиція України щодо неправомірності обмеження Російською Федерацією транзиту оголошувалась на Генеральній раді СОТ 24 лютого і 27 липня поточного року, а питання щодо усунення зазначених заходів неодноразово піднімались на засіданнях відповідних комітетів СОТ. Позиція України була підтримана такими країнами як Канада, США, ЄС, Японія, Австралія, Швейцарія, Корея та Туреччина.