SMART-квартири, або «покращене планування для 21 століття»

На загальному ціновому тлі SMART-квартира виглядає привабливішою майже в два рази

Не так давно у столиці почали з'являтися білборди з незвичайною рекламою нерухомості. На них забудовники пропонують квартири загальною площею всього 18-24 кв. м, але з інтригуючою приставкою SMART.

Ми не могли пройти повз і зібрали для вас детальну інформацію про новий тип житла в Україні - SMART-житло. Що насправді приховує в собі «розумна» пропозиція, та чи варта вона вашої уваги? Давайте з'ясуємо.

Почнемо з базового визначення. Як серед фахівців, так і на просторах всесвітньої павутини немає однозначного трактування поняття "SMART-квартира". Хіба тільки девелопери попереджають: не плутайте SMART-житло з технологіями розумного будинку, які дозволяють централізовано керувати електронікою, кондиціонерами та сценаріями освітлення. Однак частина експертів все ж знаходять пояснення нашому неологізму. Вони стверджують, що сучасному терміну "SMART-квартира" цілком підходять порівняння з «гостинкою» або «квартирою поліпшеного планування». Звідси ми робимо висновок, що SMART - це невелика квартира площею від 16 до 50 кв. м (частіше 22-26 кв. м), яка відповідає наступним базовим принципам:

- Раціонально продумане використання площі. Для цього в кожному приміщенні скорочуються неефективні зони, такі як коридори, а також прибираються глухі кути, які не використовуються. Згідно концепції SMART, людина повинна платити виключно за корисні метри.

- Скорочення площі квартир при одночасному збільшенні числа кімнат. Наприклад, кілька років тому популярними варіантами на ринку первинної нерухомості вважалися однушки по 50-55 квадратних метрів. Однак сьогодні девелопери запропонують вмістити в цю площу студію, дві спальні і невелику гардеробну кімнату.

- SMART-квартира повинна допомагати власнику заощаджувати на комунальних платежах. Це стосується як загальної площі - чим менше метрів, тим менше квартплата, так і деяких інженерно-технічних рішень. Наприклад, в SMART-квартиру забудовник може відразу встановити лічильник тепла, а розміщення всіх робочих зон продумати вздовж «світлової лінії». Це допоможе мінімізувати споживання електроенергії для освітлення простору. Також в стандартну комплектацію такої квартири зазвичай включають двотарифні електролічильники та енергозберігаючі склопакети. У порівнянні з неутепленої сталінкою або хрущовкою, ріелтори обіцяють до 50% економії на комунальних платежах.

- Ще одна особливість «розумних» квартир - їх цільова аудиторія. Передбачається, що пропозиції, у першу чергу, зацікавлять молодь або самотніх людей. У будь-якому випадку, SMART-квартири навряд чи підійдуть великим сім'ям.

- SMART-квартири проектуються з урахуванням типових меблевих рішень. Завдяки такому підходу стандартний диван, комод або ліжко з двома тумбочками по розміру. якраз підійдуть. Як ви можете помітити, за допомогою раціоналізації скорочуються витрати не тільки на купівлю житла, але й на його подальше облаштування.

- Особливістю є цінове позиціонування подібних об'єктів нерухомості. Відділи продажів вітчизняних девелоперів навмисно не відповідають на питання про вартість квадратного метра в SMART-квартирі. Однак вони охоче називають загальну ціну об'єкта цілком: близько 24 тисяч доларів за квартиру площею 22 квадратних метра в спальному районі на лівому березі Дніпра. Більш того, консультанти наполягають саме на такому підході до визначення вартості об'єкта. Вони всіляко запевняють, що не ведуть статистики за «метрам і сантиметрам».

БІДНІ, АЛЕ «SMART»?

Неважко передбачити, які економічні фактори стали причиною появи SMART-сегмента ринку нерухомості. Денис Сєдаков, генеральний директор девелоперської компанії, в ефірі радіо «Ера» нещодавно заявив, що стандартні пропозиції на первинному ринку житла в Києві стартують з 40 тисяч доларів за 40 квадратних метрів.

З іншого боку, чи буде купівельна спроможність українців здатною за такого рівня цін забезпечити стійкий попит. Сьогодні середня заробітна плата в нашій країні трохи вища за 5 тисяч гривень. Що стосується столиці, то тут більш оптимістична цифра - близько 8 тисяч в місяць. Якщо для розрахунків за базовий узяти курс 25 гривень/долар, отримуємо мінімальну вартість об'єкта 1 000 000 гривень. Пересічному киянину (за умови, що він відмовиться від усіх благ, включаючи харчування) для купівлі власної однокімнатної квартири доведеться збирати 125 місяців поспіль. Це цілих 10 років і 5 місяців.

За таких умов квартира вартістю 600 тисяч гривень виглядає привабливішою майже в два рази. Пропозиція девелоперів побудована за старим принципом "синиці у руках".

ЩО НАМ ПРИГОТУВАВ РИНОК

Сьогодні SMART-житло пропонують два столичних забудовника.

Перший об'єкт знаходиться на правому березі Дніпра, в районі метро Берестейська.

Другий об'єкт розташований на лівому березі Дніпра.

* * * *

Найголовніше запитання щодо SMART-квартир - чому девелопери будують «по-розумному» таку невелику кількість житла? Адже коли вони говорять про відсутність непотрібних метрів і непрактичних архітекторських рішень як про серйозну перевагу, мимоволі починаєш замислюватися про наявність всіх цих негативних факторів у звичайних квартирах. Очевидно, приставка SMART - це скоріше вигадка маркетологів і спосіб розворушити сонний ринок столичної нерухомості. Хоча не будемо заперечувати - це непоганий варіант першої квартири для молодої сім'ї, затишної берлоги для холостяка або житла для невибагливої літньої пари.

Максим Мордовцев, Київ