Росія може збанкрутувати вже цього року

Резервний фонд Російської Федерації може вичерпатися до кінця 2016 року, якщо рублеві ціни на нафту збережуться на рівні 2,8-2,9 тис. рублів за барель.

Про це йдеться в щоденному огляді аналітиків Райффайзенбанку.

«При збереженні рублевої ціни на нафту на поточному рівні 2800-2900 руб. за барель в бюджеті утвориться великий об’єм випадаючих нафтогазових доходів (за нашими оцінками, до 1,5 трлн рублів), який може призвести до вичерпання Резервного фонду вже в цьому році, створивши потребу збільшення запозичень (підвищення боргового навантаження РФ через близьке до нуля зростання реального ВВП)», – цитує повідомлення ZiK.

Згідно з прогнозом Bank of America Merrill Lynch, ціни на нафту і курс рубля досягнуть «дна» у вересні, після чого почнуть відновлюватися, зазначає видання.

Як повідомляв Укрінформ, згідно з матеріалами до бюджету РФ на 2017-2019 роки, які опинилися розпорядженні РБК, Росія витратить залишок Резервного фонду в 2017 році, почне витрачати Фонд національного добробуту, який за три роки скоротиться майже на 1,75 трильйона рублів, і водночас збільшить запозичення на внутрішньому ринку.