Українська агропродукція в ЄС лібералізована лише частково - Точицький

У 2015 році Україна експортувала до ЄС 1,63 млн тонн пшениці, обігнавши у цьому США, Канаду та РФ. При цьому, безмитна квота на імпорт української пшениці до ЄС становить лише 950 тис. тонн.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю власному кореспонденту Укрінформу у Брюсселі заявив представник України при Європейському Союзі Микола Точицький.

"Розширення доступу української агропродукції на європейський ринок на сьогодні є одним з основних питань порядку денного діалогу між Києвом та Брюсселем", - відзначив посол.

Точицький нагадав, що за результатами 2015 року загальний обсяг експорту української сільгосппродукції становив 14,8 млрд дол. США або 38,2% у товарній структурі експорту України. При цьому експорт до ЄС за січень-травень цього року, порівняно з відповідним періодом 2015-го збільшився на 16% - з $980 млн до $1,14 млрд.

Разом з тим, зауважив він, "не слід забувати про те, що на сьогодні в рамках поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі Україна-ЄС торгівля аграрною продукцією залишається лише частково лібералізованою".

"Угода про асоціацію запроваджує тарифні квоти на експорт до ЄС по 36 позиціях українських аграрних товарів. У рамках цих квот українська продукція може експортуватися в безмитному режимі, поза їхніми рамками мита зберігаються", - констатував представник України при ЄС.

Посол зазначив, що 23 червня у Брюсселі відбулося щорічне 11-е засідання Аграрного діалогу Україна-ЄС, в якому взяли участь представники понад 15 українських та європейських аграрних бізнес асоціацій.

Повний текст інтерв’ю читайте на сайті Укрінформу.