Україна за три роки перейде на євростандарти контролю за продуктами

Україна має до 2019 року перейти на європейську модель контролю якості харчових продуктів.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв’ю газеті "Урядовий кур’єр".

«З 2017 року систему НАССР обов’язково повинен упровадити великий бізнес, а до 2019 - всі суб’єкти господарювання (не тільки виробники, а й оператори харчового ринку, реалізатори, логісти)», - сказав Лапа.

Він наголосив, що не все у цьому контексті йде рівно, бо це глобальні радикальні зміни. Але нині вже  реалізовано 30-40% необхідних системних змін. Через нову редакцію закону «Про основні  принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» об’єднано ветеринарну і санітарну складові, що відповідає сучасним вимогам.

Крім того, до розгляду в другому читанні  готують законопроект «Про держконтроль, який здійснюється з  метою перевірки відповідності законодавству про безпечність та якість харчових продуктів і кормів, здоров’я та благополуччя тварин». Якщо його ухвалять, буде "закрито" половну необхідних базових змін.

До того ж уряд затвердив Стратегію імплементації законодавства у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, і там є покроковий план до 2021 року, починаючи із забезпечення благополуччя тварин під час утримання та  забою, закінчуючи ГМО. "Реалізація Стратегії — теж досить серйозний виклик для України», - додав Лапа.