Уряд Азербайджану знизив тарифи на транспортування "Новим шовковим шляхом"

Транзитні тарифи на транспортування вантажів контейнерними потягами "Новим шовковим шляхом" по території Азербайджану на третину знижено.

Про це заявив в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу Акіф Мустафаєв - глава делегації Азербайджану на Міжнародному форумі «Торгівля, транспорт, митниця: діалог, співробітництво, координація», який став головним заходом Транспортний тиждень - 2016.

"Після виконання експериментального рейсу по маршруту "Нового шовкового шляху" контейнерним потягом, відправленим у січні з Іллічівська через Азербайджан до станції Достик Казахської дороги, що на кордоні з Китаєм, керівництво Азербайджану вирішило ввести знижки на транзитні тарифи при транспортуванні вантажів цими потягами. Причому президент Ільхам Алієв ввів відчутні знижки на транспортування вантажів з України, що переміщаються з порту Іллічівськ через чорноморські порти Грузії, а також через Азербайджан, Казахстан до кордону з Китаєм. Якщо раніше транзит 40-футового контейнера через територію Азербайджану обходився у п'ять з половиною тисяч доларів, то зараз - лише три з половиною тисячі", - зазначив Мустафаєв.

Завдяки цьому щомісяця зростатимуть обсяги вантажопотоків на маршруті "Нового шовкового шляху" з Китаю до Європи, причому перевезення здійснюються за стандартами Євросоюзу, наголосив національний секретар міжнародної програми співробітництва в галузі транспорту TRACECA.

Водночас скорочуються терміни перебування контейнерних потягів у дорозі. Якщо в січні потяг доставив вантаж з Іллічівська на китайский кордон протягом одинадцяти з половиною діб, то зараз транспортування вантажів за цим маршрутом, в обхід Росії, триває дев'ять діб.

"Прискоренню руху вантажів сприяє також дотримання сучасних процедур митного оформлення співробітниками відповідних відомств країн-партнерів", - підсумував Мустафаєв.