"Газпром" vs "Нафтогаз": рішення суду очікується не раніше кінця року

Суд  в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма про умови контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом України" не завершиться у червні поточного року, а триватиме ще понад півроку.

Про це йдеться у свіжому щоквартальному звіті "Газпрома".

«Усні слухання у справі заплановано на вересень-жовтень 2016 р., винесення рішення арбітрами планується наприкінці 2016 р. - на початку 2017 р.», - йдеться у повідомленні.

Раніше слухання передбачалося провести у лютому-березні.

Нагадаємо, "Нафтогаз" та "Газпром" судяться у Стокгольмському арбітражі з червня 2014 року. Загальна сума вимог "Газпрома", з урахуванням включення додаткової вимоги - оплати 2,549 млрд доларів за невибрані в третьому кварталі 2015 року обсяги газу за умовою "бери або плати" (take-or-pay), становить 31,759 млрд доларів. Чистий борг за поставки газу в період з 2013-го по 2016 рік "Газпром" оцінює в 2,856 млрд дол. (без урахування пені і штрафів). Раніше в документах "Газпрома" говорилося про борг в 2,2 млрд дол. за поставки в 2013-му і 2014 роках. Таким чином, "Газпром" у сумі боргу за поставки газу вперше склав поставки газу "Нафтогазу" і прямі поставки на окуповані території Донбасу.

Зустрічні претензії "Нафтогазу України" до "Газпрома" становлять близько 23 млрд доларів.