Зубко закликав вкластись у енергоефективність, щоб потім економити

Кошти, виділені на субсидії, Україна має спрямувати, зокрема, на енергоефективні заходи, щоб, витратившись одного разу на термомодернізацію, держава у майбутньому могла економити на дотаціях для населення.

Про це в інтерв’ю інтернет-порталу «Слово і Діло» сказав віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«Це питання практично національної безпеки. Це питання економії коштів, зменшення покупки російського газу, використання валюти. І тому сьогодні той величезний обсяг субсидій, який виділяється державою людям, які не можуть заплатити, ми маємо спрямувати на термомодернізацію й таким чином побудувати один раз систему так, щоб, витративши одного разу, ми потім не залучали ці кошти щороку», - сказав Зубко.

Він нагадав, що минулого року була запроваджена програма «теплих кредитів».

«100 тисяч сімей за минулий рік скористалися цією програмою, і цього року ми ще розширюємо спектр можливостей цієї програми для того, щоб максимально залучити тих людей, які будуть комплексно підходити до термомодернізації», - зазначив віце-прем’єр.

За його словами, до цього процесу долучаються і міжнародні партнери України – Світовий банк та інші банки, які допомагають рухатись у двох напрямках.

«Це модернізація комунальних підприємств, які повинні зменшити свої витрати й надати більш якісну послугу за справедливу ціну, і друге питання – це термомодернізація житлового сектору та соціальних об’єктів. Тут ми залучаємо вже конкретно кредити від міжнародних фінансових організацій. Що стосується житлового сектору – це створення концепції та моделі фонду енергоефективності, який разом із нами розроблений Європейським Союзом та урядом Німеччини», - розповів він.

Нагадаємо: раніше Зубко озвучував інформацію про те, що, вкладаючись в енергоефективність, Україна зможе щороку економити 1 млрд грн тільки на субсидіях. За його словами, неекономне споживання газу призводить до того, що Україна змушена витрачати на субсидії на 1 млрд грн більше, ніж могла б.

Цьогоріч на субсидіювання населення було виділено 35 млрд грн. У 2015 році у бюджеті на ці цілі було передбачено 24 млрд грн. За оцінкою Зубка, якщо не здійснювати енергоефективні заходи, цих коштів може бути замало.