Україна не має платити Москві за "балансувальний газ"

"Нафтогаз" відхилив претензію російського "Газпрому" щодо оформлення балансувального газу як закупленого Україною.

Про це інформує прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Європейська практика балансування передбачає залік цих обсягів сторонами в періоді, наступному за звітним. "Газпром", в свою чергу, наполягає на сплаті "Нафтогазом" штрафних санкцій за балансувальний газ, що утворився наприкінці кожного місяця, в якому не здійснювався імпорт російського газу для України. До вирішення спору обсяги балансувального газу враховуються Нафтогазом як газ, що належить Газпрому", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що невизначеність щодо балансувального газу існувала і в попередні роки, коли під тиском російської сторони "Нафтогаз" був змушений викуповувати ці обсяги.

Натомість НАК запропонував привести неврегульоване контрактом питання обліку балансувального газу в періоди, коли "Нафтогаз" не імпортує російський газ для України, у відповідність до стандартної європейської практики.

"Така пропозиція була вперше зроблена "Нафтогазом" влітку 2014 року і в даний час знаходиться на розгляді Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма", - зазначають в компанії.

"Нафтогаз" також пропонує знайти можливість врегулювати спірні питання відповідно до європейських стандартів роботи газового ринку, в тому числі через суд.

"Балансувальний газ утворюється у зв'язку з технічними особливостями транспортування газу, в результаті яких обсяги газу, що увійшли в систему, не відповідають обсягам, переданим у сусідні ГТС в кожному періоді в точності до кубометра. Ці балансувальні обсяги можуть становити до декількох відсотків від сумарного протранспортованого обсягу за період", - озвучили позицію української сторони в "Нафтогазі".

Нагадаємо, зустрічна претензія "Газпрому" стосується 5 млн куб. м балансувального газу, що утворився за чотири місяці 2014 року - в період, коли "Нафтогаз" не імпортував російського газу для України. Обсяг, що було протранспортовано Україною в країни ЄС за ті ж місяці, становив 17 420 млн куб. м. Таким чином, неврегульованим залишається питання щодо 0,03% протранспортованого обсягу.