Саакашвілі скликає раду через винороба, на якого «наїхали» податківці

Губернатор Одещини проведе виїзне засідання ради економічного розвитку при ОДА для розслідування інциденту між податківцями та підприємцем-виноробом, якого ДФСУ підозрює у веденні нелегального бізнесу.

Про це Саакашвілі написав на своїй сторінці в Facebook.

Саакашвілі зазначив, що у підприємця, який веде бізнес у селищі Шабо на території Білгород-Дністровського району, вилучили винопродукцію та обладнання.

"Усім, хто цікавиться долею французького винороба з Шабо Крістофа де Лакарена, на якого несправедливо "наїхала" податкова міліція... У вівторок я скликав раду економічного розвитку регіону (це єдиний такий регіональний орган в Україні, створений рішенням Національної ради реформ в Одесі) у нього вдома, в Шабо (Білгород-Дністровського району Одеської області. - Ред)", - зазначив Саакашвілі.

Він уточнив, що в засіданні ради також візьмуть участь керівники ДФС, прокуратури, поліції та СБУ в Одеської області.

«Я також запрошую приїхати міністра сільського господарства України та депутатів, яким небайдужа доля сотень тисяч виноградарів-виноробів України. Ми не дамо образити наших трудівників!", - наголосив губернатор.

У прес-службі облдержадміністрації акцентували, що "керівництво Одеської ОДА серйозно занепокоєне ситуацією, що склалася навколо виноробства в області, зокрема, тим що стосується рейду, влаштованого на винне господарство пана Крістофа де Лакарена в селищі Шабо. Наші представники зустрілися з паном Лакареном. Як і багато інших винороби в області, він нарікає на те, що на шляху успішного розвитку виноробства стоїть бюрократія. Так нинішнє законодавство вимагає 14 дозвільних ліцензій, необхідних підприємцю для виробництва і продажу вина. Процеси з їх отримання обставлені перешкодами на яких стоять бюрократи і часто вимагають хабарі й захищають чиїсь комерційні інтереси".

У разі порушення цього надмірного регулювання, наголосили в ОДА, "на виноробів влаштовуються рейди, подібні до того, який організовано до господарства пана Крістофа де Лакарена, що виробляє одне з найвідоміших і улюблених вин в регіоні".

"Ми категорично проти такого підходу до бізнесу. Тому ще в серпні запропонували глибоку дерегуляцію виноробства, включивши це в "Одеський пакет реформ", і наполягаємо на припиненні подібних рейдів на бізнес. Ми вважаємо, що в Одеській області такого варварства взагалі ніколи не повинно бути!", - підсумували в прес-службі позицію керівництва ОДА.

У свою чергу, в прес-службі ДФСУ в Одеській області повідомили, що громадянин Франції спільно з дружиною організували незаконне виробництво вина різних сортів і шампанського у великих обсягах, використовуючи саморобну лінію розливу вина.

Працівники ДФС та прокуратури провели днями огляд виноробні "в рамках операції "Акциз-2016" та кримінального провадження, відкритого за фактом незаконного виробництва та збуту алкоголю". Податківці також наголосили, що "останні 10 років Лакарен не звертався в ДФСУ" і не намагався отримати ліцензію на виробництво вин.

Варто зазначити, що французький маркіз, уродженець Бордо Крістоф де Лакарен більше 10 років тому взяв в оренду на 50 років 150 гектарів землі на березі Дністровського лиману і відновив на них виноградники.