Знижки по-Газпромівськи: Москва хоче вразити Київ новою ціною

У ПАТ "Газпром" назвали розрахункову ціну на газ для України на перший квартал 2016 року - $230 за тисячу кубометрів.

Про це повідомив журналістам заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, передає "Прайм".

"Виходячи з існуючої формули контракту, ціна у першому кварталі для України буде близько 230 доларів", - сказав він.

При цьому Голубєв уточнив, що дана ціна не враховує можливу знижку: "Знижка - це рішення російського уряду. Я назвав умови контракту, рішення про знижку "Газпром" не приймає".

Як відомо, газові переговори з Росією очікуються до 20 грудня.

Раніше Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що нинішня ціна від "Газпрому" вище тієї, яку пропонують Україні європейські партнери. "Україна зупинила придбання російського газу, і ми отримали відповідні цінові пропозиції від європейських партнерів. Конкуренція є конкуренція", - заявив він.

За прогнозом українського міністра енергетики Володимира Демчишина, ціна реверсного газу для України у 2016 році буде в районі $170-175. За його словами, це середня ціна, яка очікується на ринку протягом усього наступного року.

Нагадаємо, з 1 липня 2015 року Україна припинила закупівлі газу у "Газпрому", оскільки її не влаштувала ціна в $247,18 за тисячу кубометрів. У вересні уряд РФ затвердив знижку на газ у розмірі $24,6. Таким чином, ціна на російський газ у IV кварталі становила $227,4. Демчишин назвав цю ціну "найбільш справедливою".

Раніше представники "Нафтогазу" неодноразово заявляли, що "Газпром" виставляє Україні неконкурентну ціну на газ.