У японських інвесторів гарні новини для України - посол

Японський бізнес шукає нові ринки інвестицій і вважає Україну привабливою для започаткування інвестиційних проектів, направлених на постачання продукції в ЄС.

Про це заявив Надзвичайний та Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми очікуємо, що цей договір сприятиме економічному розвитку України. Японські компанії вважають бізнес в Україні дуже привабливим, враховуючи географічне положення країни на кордонах з ЄС, високі технологічні і освітні стандарти та ємний ринок», - сказав Сумі.

Дипломат навів приклад останніх японських інвестицій, повідомивши, що у вересні цього року японська компанія Fujikura Automotive, яка спеціалізується на виробництві електропроводки для автомобілів, започаткувала проект у Львові і виробництво продукції планується почати вже у лютому 2016 року.

«Японські компанії вбачають більшу можливість для інвестицій у сферах, орієнтованих на ринок Європейського Союзу, ніж на внутрішній український ринок», - зазначив посол, зауваживши, що головною причиною для такої позиції є низька вартість робочої сили в Україні і привабливий курс обміну гривня/євро.

За його словами, на сьогодні найбільші інвестиції зроблені у тютюнову та автомобільну промисловість.

«Для збільшення інвестицій Японія очікує поліпшення інвестиційного клімату, особливо у частині прозорості і передбачуваності законодавчого регулювання і політики. Також важливо забезпечити послідовність дій влади і прибрати перешкоди у роботі з іноземною валютою. Ми сподіваємося, що нинішній уряд України, реалізуючи реформи, втілить і покращення бізнесового клімату», - підкреслив дипломат.

Він пояснив, що, зокрема, японські компанії не можуть надсилати дивіденди в головний офіс за межами України, а також існує також багато випадків суб'єктивного трактування законодавства, тому інколи те, що можна було зробити вчора, вже заборонено робити сьогодні.

«Зараз багато японських компаній шукають нові ринки для інвестицій, і це гарні новини, що вони розглядають Україну як можливість для інвестицій», - наголосив він.

Посол повідомив, що розглядається питання проведення великої інвестиційної українсько-японської конференції в Токіо, однак для її успішного проведення потрібно провести зміни і максимально усунути недоліки, які непокоять японських інвесторів.

Угода між Україною та Японією про сприяння та захист інвестицій набрала чинності 26 листопада 2015 року.