Енергоатом заявляє, що виграв суд про стягнення 4,2 мільярда

НАЕК "Енергоатом" заявляє, що виграла суд у справі про стягнення з компанії 4,2 млрд грн.

Про це повідомляється на сайті компанії

"18 листопада Колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду постановила задовольнити апеляційну скаргу НАЕК "Енергоатом" на постанову Окружного адміністративного суду міста Києва від 16 вересня 2015 року щодо стягнення з компанії 4,2 млрд грн частини штучно нарахованого прибутку за 2014 рік за позовом Міжрегіонального головного управління - Центрального офісу з обслуговування великих платників податків ДФС. Таким чином Київський апеляційний адмінсуд скасував відверто незаконне рішення Окружного адмінсуду Києва на користь ДФС, яке не лише ставило під загрозу стабільну роботу найбільшого енергогенеруючого підприємства країни на початку осінньо-зимового сезону, але й загрожувало енергетичній безпеці держави та відповідно економічній стабільності України в цілому. Рішення суду набрало законної сили з моменту його проголошення", -  повідомили в компанії.

Там також нагадали, що постановою Кабінету міністрів від 24 грудня 2014 були внесені зміни до Порядку відрахування до державного бюджету частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями, затвердженого постановою від 23.02.2011.

"У результаті застосування при розрахунку частини чистого прибутку вимог вказаних змін "30-відсоткова частина чистого прибутку" компанії за підсумками 2014 р. становила 4,7 млрд грн при фактично отриманих підприємством збитках за той же період у 6,5 млрд грн", - зазначили у компанії.

Крім того, як заявляють в "Енергоатомі", оскільки в тарифах підприємства на 2015 р. (та попередні роки) кошти для сплати частини прибутку не передбачені взагалі, відображення наявної заборгованості перед бюджетом у сумі 4,2 млрд грн призвело до критичної ситуації у фінансовому становищі Енергоатома.

Саме через необхідність виправлення цього "нормативного непорозуміння" компанія була змушена звернутися до суду з позовом до Кабміну про визнання незаконною та скасування вказаної постанови.