Bloomberg: Поступки Путіна за «кредитом Януковича» замало

Країни Заходу через Міжнародний валютний фонд мають допомогти Україні подолати кризу, змусивши Москву піти на ще більші поступки щодо «боргу Януковича».

На цьому наголошується у редакційній статті Bloomberg

"МВФ повинен скористатися цією можливістю (реструктуризацією, на яку погодився Путін. – Ред.), щоб вимагати від Росії більшої поступки: цей борг, зрештою, дали корумпованому лідеру не в інтересах українського народу", - йдеться у статті.

При цьому наголошується, що чим більше Україна сплатить Росії, тим більше грошей МВФ піде до країни, яка, анексувавши Крим і розпаливши конфлікт на Донбасі, зіграла провідну роль у підриві української економіки. 

"Принаймні Росії треба пропонувати такі самі умови, як і решті приватних кредиторів", - підкреслює Bloomberg. Адже на даному етапі Україна стикається з важкими викликами військового конфлікту і боротьби з корупцією. І найменше, що Захід може зробити, - переконатися, аби до цього не додався ще й непосильний борговий тягар, чому допоможе скорочення боргу України Росії, підсумовується у статті.

Нагадаємо, угода Києва з приватними кредиторами про реструктуризацію передбачала зниження на 20% суми боргу. Це дозволить Україні уникнути оплати боргу у розмірі 8,5 млрд дол., термін погашення якого за попередніми облігаціями настає протягом наступних чотирьох років. При цьому в умовах угоди був прописаний пункт, згідно з яким жоден інший держатель євробондів не може отримати більш вигідних умов реструктуризації. 

З тримачів українських євробондів тільки Росія відмовилася від реструктуризації, але 16 листопада все ж таки погодилася, пообіцявши найближчим часом обговорити деталі цієї пропозиції з партнерами.