Гонтарєва висунула вимоги дрібним та середнім банкам

Дрібні та середні банки до середини 2016 року мають збільшити свій статутний капітал до 120 млн грн, а до кінця I кварталу наступного року всі фінустанови повинні мати прозору структуру власності.

Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарєва під час зустрічі з керівниками банків 3 та 4 груп, повідомляє прес-служба регулятора.

"Перед дрібними банками ми ставимо низку вимог - збільшити до середини 2016 року капітал до 120 млн гривень, цей капітал має бути реальним; розкрити кінцевих власників банків; зменшити частку інсайдерських кредитів та головне - не займатися протизаконною діяльністю. У НБУ нульова толерантність стосовно схемних дій банків. Зараз Національний банк має можливість виводити такі банки з ринку за один день, навіть без етапу віднесення до категорії проблемних", - зазначила вона.

У НБУ наголошують, що малі та середні банки мають виконувати всі умови та стандарти регулятора: незалежно від розміру активів мають бути платоспроможними, мати бізнес-модель ведення своєї діяльності, привести кредитування пов'язаних осіб до нормального рівня, легалізувати прозору структуру власності банку та не здійснювати ризикову діяльність, що загрожує інтересам вкладників.