12 країн утворили трансатлантичну вільну економічну зону

США, Канада, Японія та 9 інших тихоокеанських країн досягли згоди щодо Трансатлантичного договору про партнерство, який передбачає утворення між ними вільної економічної зони.

Про це у Оттаві заявив прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Я маю честь повідомити, що Канада приєднується до Трансатлантичного договору про партнерство, як його засновник», - сказав Харпер.

За його словами, немає надійнішого способу забезпечити довготермінове економічне зростання, ніж отримавши доступ до більшої кількості ринків.

«Цей договір є найбільшою угодою щодо торговельного партнерства у світовій історії. Канада може конкурувати з найкращими і вийти переможцем», - наголосив канадський прем’єр.

Він додав, що в майбутньому угода стане стандартом для торговельних відносин у світі.

«ТДП – це більше, ніж прибирання бар’єрів для руху товарів та послуг. Вона стане новим «золотим стандартом» для глобальних торговельних угод та встановлюватиме правила міжнародного руху товарів, послуг, робочої сили, капіталів та інформації у 21 столітті», - зазначив Харпер.

Ратифікація угоди дозволить знизити тарифи та встановити правила торгівлі товарами та послугами у економіках, що складають 40% світового ВВП, та відкриє доступ до майже 800 млн споживачів.

Міжнародні тарифи в межах угоди будуть прибрані або знижені негайно або протягом 15 років.

Членами Трансатлантичного договору про партнерство є Австралія, Бруней, Канада, Чилі, Японія, Малайзія, Мексика, Нова Зеландія, Перу, Сінгапур, США та В’єтнам.

За словами Харпера, повний текст договору буде оприлюднено «найближчими днями». Кожна країна має ратифікувати остаточну угоду до того, як вона набере сили.