Відбулося освячення могили українця Ресековського, який загинув за свободу Литви

Фото

На Трошкунайському кладовищі відбулось урочисте освячення могили українця Івана Ресековського, який у складі литовських партизанів загинув за свободу Литви 6 січня 1946 року.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України у Литві.

«Пам'ять про Івана Ресековського передалась з покоління в покоління, оскільки його ім'я не було зафіксоване у жодних документах репресивних структур. У той час ніхто не згадував, що він доєднався до литовських партизан та жив у литовській родині. Однак навіть цих довгих десятиліть поки що недостатньо, щоб повністю розкрити таємницю життя чи не єдиного українця, який став партизаном Анікщяйського краю», – розповіли в посольстві.

Участь у заході, який відбувся напередодні Дня вшанування партизан, армії та суспільства, взяв заступник посла України в Литві Віктор Гамоцький, який висловив щиру вдячність литовському народу за незмінну солідарність з Україною та підтримку.

На честь Івана Ресековського та всіх борців за свободу, які загинули і поховані в Трошкунаї, українська молодь Анікщяю виконала композицію «Ой у лузі червона калина», а фольклорний гурт «Малмажеле» Трошкунайської гімназії ім. Казіса Інчюри виконав пісню політв'язнів і депортованих «Aš verkiau parimus».

Нагадаємо, у рамках вшанування пам'яті видатних українців Австрії відбулося освячення могили відомого українця, лікаря Стефана Зощука та його родини на кладовищі Gersthof у 18-му районі Відня.

Фото: посольство України в Литві / Фейсбук